Миньорите излизат на протест тази вечер


Миньорите излизат на протест тази вечер
Снимка:

567

Миньорите от "Мини Марица-изток" започват тази вечер в 20 часа ефективни протестни действия, съобщи БНР.

Това съобщи председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев. Стачката ще обхване и трите рудника. Миньорите ще бъдат на работните си места, но няма да изпълняват работните си задължения.

В обръщение на изпълнителния директор на "Мини Марица -изток" Евгени Стойков към миньорите се казва, че обявената от синдикатите в дружеството стачка е неоснователна и незаконна.

Стойков заявява, че по време на преговорите със синдикатите е изразена готовност да се изплатят възнаграждения на пряко заетите в производството, които са допринесли за добрите производствени резултати. Освен това, за четвъртото тримесечие на миналата година, със заплатите за месец декември 2011 ще бъдат разпределени компенсации в размер на 10,35 на сто върху тримесечното брутно възнаграждение.

Икономическият директор на "Мини Марица-изток" Евгени Стойков казва в обръщението си, че другите искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово -икономическо състояние. Той изразява и готовност да се продължат разговорите със синдикатите в "Мини Марица-изток".

Загубите ще бъдат между 1,6 млн.лв. и 3 млн.лв. на ден. От това няма никой интерес. Дружеството ще бъде поставено в едно трудно финансово положение. Ще имаме трудности при разплащанията и с разходите за персонал. Ние сме направили нашите най-добри предложения, като основната ни цел е била тези, които са пряко заети в производството да вземат и най-голям бонус при разпределението на допълнителни средства. За съжаление не беше прието, но смятам, че има още възможности за преговори, каза Стойков.

До протеста се стигна след дълги неуспешни преговори с ръководството. Основното искане на миньорите е за допълнителни възнаграждения при по голямо производство, които са договорени в колективния трудов договор. От стачния комитет заявиха, че имат готовност за преговори, ако получат покана от ръководството на дружеството.

Целият стачен комитет беше в трите рудника. Срещнахме се с влизащата и излизащата смяна и всички на 100% подкрепиха за ефективни стачни действия заради безотговорното отношения на работодателя към исканията на работниците в стачната декларация от 15 декември, каза Вълчев.

При по-добри постигнати резултати, работниците в "Мини Марица-изток" трябва да получават повече пари,  заяви в предаването "Неделя 150" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според него, миньорите ще могат да получават бонуси, когато бъде подписан нов колективен трудов договор.

Загубите за "Мини Марица-изток" от започващите тази вечер ефективни стачни действия ще бъдат по-големи от сумте, които трябва да бъдат заплатени на миньорите, каза в предаването "Неделя 150" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Исканията на миньорите не са свързани само с пари, посочи президентът на КТ "подкрепа" Константин Тренчев.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички