МОТ: Еврозоната може да загуби още 4,5 млн. работни места


МОТ: Еврозоната може да загуби още 4,5 млн. работни места
Снимка:

610

Еврозоната може да загуби още 4,5 милиона работни места в идните четири години, ако не направи съгласувана промяна на политиката към създаването на работни места, предупреди Международната организация на труда (МОТ), цитирана от в. "Файненшъл Таймс".

Агенцията на ООН съобщава в свой доклад, публикуван днес, че мерките за строго ограничаване на разходите са станали причина за слаб икономически растеж и влошаване на балансите на банките. Това е довело до ново намаляване на кредитите, инвестициите и работните места.

Докладът призовава за гарантиране на образованието на младите хора във всички държави от еврозоната, както и на стажове, програми за заетост и подкрепа при търсенето на работа от безработни млади хора, по-високи заплати в богатите страни и мерки за увеличаване на кредитите за малки предприятия.

МОТ отбелязва, че всички страни от еврозоната, не само тези подложени на натиск, ще пострадат, ако политиката не се промени

"Не само еврозоната изпитва проблеми, цялата глобална икономика е подложена на риск от зараза", съобщава генералният директор на организацията Хуан Сомавиа.

Безработицата в еврозоната достигна рекордните 11,1% или 17,5 милиона души през май. МОТ предупреждава, че броят на безработните може да е 22 милиона души след четири години.

Организацията предупреждава и за възможно увеличаване до 17% или около 27 милиона души, ако еврозоната се разпадне.

Докладът на МОТ идва, след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира вчера, че безработицата в развитите икономики ще остане висока поне до края на 2013 г., като тя ще засегне най-вече младите и нискоквалифицираните кадри.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички