МОТ очаква 202 милиона безработни, изобличава икономиите


МОТ очаква 202 милиона безработни, изобличава икономиите
Снимка:

5735

Политиките на икономии затъмняват перспективите пред заетостта в света и около 202 милиона души ще бъдат безработни през тази година. Това е с 6 милиона повече от миналата, според "Доклад за заетостта в света – 2012" на Международната организация на труда (МОТ), публикуван днес в Женева.

"Нашите неокончателни данни за 2011 сочат общо 196 милиона безработни, през 2012 те ще достигнат 202 милиона - увеличение с 6 милиона - а през 2013 – с допълнителни 5 милиона - до 207 милиона", заяви директорът на Международния институт за социални изследвания на МОТ Реймънд Торес по време на пресконференция.

"Това означава достигане на около 6,1% безработица през 2012 г.", подчерта той.

Това поставя по-силно проблема за МОТ, защото около 50 милиона работни места липсват още отпреди кризата през 2008 г.

За базираната в Женева организация е малко вероятно световната икономика да нарасне с достатъчни темпове през следващите две години, за да запълни днешния дефицит от работни места и да даде работа на повече от 80 милиона души, които ще се появят на пазара на труда през същия период.

Тенденциите са изключително тревожни в Европа, където процентът на безработните е нараснал в близо две трети от страните от 2010г., според доклада на МОТ. Освен това, подчертават експертите, възстановяването на пазара на труда остава в "мъртва точка" и в другите развити икономики, като Япония и САЩ.

Предложенията за работа не са на равнището на нуждите на населението в работоспособна възраст , все по-многобройно и квалифицирано, като в Китай. Недостигът на работни места остава критичен в основната част от арабските страни и Африка, според МОТ.

Според доклада, това смрачаване на перспективите за заетостта се изразява в нарастване на рисковете от социални вълнения, именно в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Африка на юг от Сахара. Обратно, в Латинска Америка, където МОТ констатира известно повишаване на заетостта, рискът от социални вълнения намалява.

За МОТ трудният достъп до кредити, а именно за средните и малки предприятия в развитите икономики, и мерките за икономии приложени за "успокояване на финансовите пазари" са в основата на деградацията на пазара на труда.

"Икономиите не създават икономически растеж" , подчертава Торес, критикувайки политиката на контрапродуктивни икономии водещи до слабо икономическо нарастване и до закриване на работни места, без да намали по решителен начин бюджетните дефицити.

"Например в Испания дефицитът бе намален от малко повече от 9% от БВП през 2010, до 8.5% през 2011 г. – твърде малка редукция след толкова драстична програма за икономии", каза Торес.

За Международната организация на труда "капанът на икономиите е на път да се затвори".

МОТ окуражава правителствата да започнат стратегии за увеличаване на вътрешното търсене и изразява задоволство, че в някои страни като Индия, повечето страни в Латинска Америка, Южна Африка и най-вече в Китай, заетостта изглежда прогресивно нарастваща, за да достигне продуктивност.

Засягайки Европейския съюз, Торес препоръчва на властите да преосмислят дейността на Европейската банка за развитие, за да улесни тя заемите, за да започне нов растеж.

Експертът подчертава, че е необходимо да се разгледат обективните възможности на структурните еврофондове, за да позволят поддържане на заетостта, вместо да развиват селските райони, както е правено досега.

Накрая МОТ заявява благоразположението си към начало на истинска политика за заетостта, която да бъде финансирана от нов европейски финансов инструмент.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички