Национален протест за по-високи майчински


Национален протест за по-високи майчински
Снимка:

473

Национален протест готвят за днес родители от цялата страна. Планирано е шествието да започне в 12.00 часа пред областните управи и общини из цялата страна и пред сградата Народното събрание в София.

Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

"Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната", заявяват организаторите на проявата във Фейсбук.

Родителите отбелязват, че техните искания целят да стимулират не "паразитно" ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци. Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.

Други техни искания гласят: подобрени условия в ясли и градини (разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група).

Според тях, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение. Протестиращите граждани искат промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

"Всички тези мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци", казват те.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички