Надига се лавина от търговски фалити


Надига се лавина от търговски фалити
Снимка:

583

Последните месеци в страната се надига лавина от търговски фалити, ефектът от която ще доведе до сериозни икономически сътресения в края на годината.

Това заяви в сутрешния блок на телевизия “България он Ер” синдикът Галя Кьоловска.

В момента аз и колегите ми сме свръхнатоварени с работа по дела за несъстоятелност и вече се налага да отказваме ангажименти, обясни експертът.

Според Кольовска за стабилизиране на ситуацията, са необходими спешни корекции в Търговския закон.

Основните промени трябва да включват ускоряване на процедурата по несъстоятелност, въвеждане на ограничение за начална дата на фалит, което да е не 3 години, както предлагат депутатите от правната комисия Янаки Стоилов и Любен Корнезов, а най-много 6 месеца. Друга важна мярка е регламентирането на фалитите за физически лица.

Галя Коловска, която дълги години е оглавявала ресорната браншова организация и работи като синдик от 18 години, коментира и казуса с предприятието “Горубсо - Мадан”.

Според нея, основната причина да се стигне до подобна задлъжнялост, е липсата на контрол от страна на институционалните органи. По закон държавата е длъжна да се намеси след първия месец, в който работодателят не заплати осигуровките или трудовите възнаграждения на своите служители, но в случая с “Горубсо” това не е направено.

Идеите за извеждането на работниците като кредитор номер едно и възможността да инициират процедура по несъстоятелност, са опит за прехвърляне на отговороността, убедена е Кольовска. По думите й подобна мярка би довела до масови исокеви за фалит и пълно блокиране на системата на НАП.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички