Наемните строителни работници от Европа плашат Белгия


Наемните строителни работници от Европа плашат Белгия
Снимка:

819

Работници в областта на строителството от Източна Европа, участват в социален дъмпинг в Белгия и по този начин оставят местни служители без работа, както и застрашават с фалит местни фирми. Това съобщават медиите в страната, позовавайки се на официална статистика.

Белгийските вестници се позовават и на депутата Давид Кларинвал от Реформаторско движение, според когото основно източноевропейци са свързани с нелоялна конкуренция на белгийския трудов пазар.

Правилата в ЕС дават възможност от 1996 година европейски граждани да бъдат наемани от компании в друга държава от Общността за извършването на определена дейност. Предвижда се те да бъдат наемани за срок до шест месеца, като разрешителното им за работа може да бъде удължавано еднократно. Измамите най-често се правят, като компания, регистрирана в някоя страна от ЕС, "командирова" работници в друга държава от Общността.

Така командированите работници получават заплата, превеждана в приемащата държава, но плащат осигуровките си в своята родина. Системата за контрол на плащането на осигуровките и другите данъци е несъвършена, което най-често води до измами.

Често извън Белгия биват регистрирани компании "пощенски кутии", които имитират съществуване, само за да имат юридически правото да наемат чуждестранна работна ръка. Те се ползват от възможността да плащат данъци извън Белгия, с което едновременно
спестяват разходи, ако изобщо плащат задължения, а същевременно не допринасят за белгийската социална система.

Друг проблем за белгийските власти е, че чуждите строители работят за надници от 20 евро на час - близо два пъти по-малко от възнаграждението, получавано от белгийците. Така по-малките белгийски компании са застрашени от закриване, а останалите биват изтласквани от пазара.

Според официални данни, представени във Федералния парламент от министъра по заетостта Моника де Конинк, през 2009 година в Белгия са били подадени над 217 000 молби
за издаване на разрешение за работа от чужденци от ЕС. През 2011 година броят на молбите е надхвърлил 337 000. В този случай допълнителен проблем е контролът на заявителите, тъй като белгийските власти имат нуждата да проверяват дали те плащат в своята родина дължимите данъци.

Белгия очаква проблемът да намери решение на равнище ЕС, с по-добър обмен на данни между европейските трудови инспекции. Кралството планира да въведе електронен регистър на чуждестранните временно наети работници, с което контролът да бъде улеснен. Наскоро властите откриха сайт, предназначен специално за подаването на анонимни сигнали срещу възможни измамници на местната социална система.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички