Намалиха изискванията за представителност на синдикати и работодателски организации


Намалиха изискванията за представителност на синдикати и работодателски организации
Снимка: БГНЕС

5554

Народното събрание (НС) гласува промяна в критериите за представителност на синдикатите и работодателските организации с приети на първо четене промените в Кодекса на труда.

Законопроекта, касаещ критериите за представителност, одобриха 113 народни представители, "против" бяха 17 , "въздържали се" - 21, предаде "Фокус". С приетия законопроект се променят критериите за представителност, както на синдикатите, така и на работодателските организации.

Организация на работниците и служителите да може да се нарече "национално представителна", ако има поне 50 000 членове. С намаляване на броя на представителността на синдикатите парламентът на практика връща старото положение отпреди 2012 година, уточнява БНР.

Одобрено беше и облекчение за работодателите. Занапред те ще бъдат признавани за национално представителни, ако имат най-малко 1 500 членове, които разполагат с общо 50 000 работници или ако имат 100 000 служители, наети по трудов договор.

В мотивите към законопроекта се посочва, че той се съобразява с диференциацията и разнообразието на отделните работодателски организации, предотвратява опасността от деформация на пазарната среда и риска от монополизъм, като създава условия за пропорционалност, максимална представителност и баланс на участниците в социалния диалог.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов посочи, че социалният диалог е важен и критериите за национална представителност не трябва да оставят съмнение за липса на прозрачност или достатъчна легитимност на взетите решения.

По думите пък на председателя на ПГ на „БСП лява България“ Михаил Миков днес съществуващите синдикални и работодателски организации не са достатъчно привлекателни и гражданите, работниците и бизнесът не виждат в тях защита на своите интереси.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви от трибуната на НС, че в момента не се обсъждат математики и числа с критериите на представителност, а кои организации по какви критерии ще бъдат представени.

Тази година предстои преброяване на социалните партньори, за да се види кои отговарят на условието да участват в националния съвет за тристранно сътрудничество, където се обсъждат всички важни социални закони и бюджетите на държавата, НОИ, здравната каса. Четиригодишният мандат на тристранката изтича през юли тази година, припомня в. "Сега".

В съвета в момента участват двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и четири работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ. Възможно е снижаването на критериите да позволи в съвета да се включат още бизнес организации. До 2012 г. например участваха шест, но две отпаднаха, след като ГЕРБ прие по-висок праг за членска маса.

Депутатите от ГЕРБ, ДСП, реформаторите и патриотите, БДЦ и АБВ се бяха подписали под облекчаването на изискванията за представителност на профсъюзните и работодателските организации. Досега синдикатите се искат поне 75 000 членове, а депутатите предлагат броят да се намали на 50 000. За работодателите се предлагат да имат най-малко 1500 членове с не по-малко от 50 000 работници общо, или да имат 100 000 служители и работници на трудов договор общо за всичките си членове. През 2012 г. Конституционният съд отмени някои от разпоредбите за критериите за бизнес организациите - като това да обединяват браншови структури и фирми с наети не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор. Другият отменен текст е за изискването работодателската организация да не извършва дейности, възложени само на нея със закон или с нормативен акт.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички