Народното събрание готви мерки за защита на работниците при фалит на работодателя


Народното събрание готви мерки за защита на работниците при фалит на работодателя
Снимка:

600

С промяна в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, която депутатите гледат днес на първо четене, се повишава степента на социална закрила при неплатежоспособност на техния работодател. Вносители на промените са Сергей Станишев и група народни представители, предаде БГНЕС.

В доклада на водещата комисия по труда и социалната политика, прочетен от парламентарната трибуна от нейния председател Корнелия Нинова от КБ, се посочва, че с промените се подобрява целенасочеността на средствата от фонда, особено в периоди на икономическа криза и се намаляват възможностите да се прехвърлят тези лица от системата на социалното осигуряване в тази на социалното подпомагане.

Законопроектът цели да гарантират социалните права на работниците и служителите при специфични случаи на несъстоятелност, при които е налице значително забавяне на процедурата по обявяване в неплатежоспособност и забавяне изплащането на дължимите обезщетения при неплатежоспособност на работодателя, подчерта Нинова.

Предлагат се следните комплексни мерки за постигане на набелязаните цели: увеличаване на периода, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността - от 6 месеца на 12 месеца, за да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон, увеличаване на размера на гарантираните вземания от 3 на 6 начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца. Финансовите измерения на предложените мерки са твърде скромни и са във възможностите на бюджета на Фонда за тази и за следващите години.

Със заключителните разпоредби се предлагат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване като се увеличава максималния размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1000 на 1 200 лв. Предлага се законът да влезе в сила от 1 октомври 2013 г.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички