Не си даваме младите


Не си даваме младите
Снимка:

13375

С информационно-трудови борси за български студенти, които учат зад граница, социалното министерство иска да привлече обратно младите емигранти в страната. Идеята е подобни срещи да се превърнат в традиция.

Такава борса се състоя днес в Лондон. От ведомството съобщиха, че е преминала при засилен интерес.

Форумът, който е четвърти поред след тези в Берлин, Мюнхен и Кьолн, се откри от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Над 200 студенти и специализанти от Великобритания и Северна Ирландия се запознаха с възможностите за реализация на трудовия пазар в България. Те контактуваха пряко с 11 български работодатели и получиха консултации от експертите на МТСП, Агенцията по заетостта, Националния осигурителен институт, Националната агенция по приходите и Националната здравноосигурителна каса.

"Изборът е ваш, но днес ние сме тук, за да ви запознаем с възможностите за професионална реализация в България, за да пренесете своите възможности и знания, които сте придобили тук". С тези думи министър Младенов се обърна към посетителите на борсата.

 Целта е до 4 месеца след завършване на образованието си младите хора да бъдат заети чрез намиране на работа или чрез обучение. В изказването си министър Младенов подчерта важността от провеждането на такива срещи с българските студенти в чужбина и увери, че тези информационно-трудови борси ще се превърнат в традиция.

Народният представител Светлана Ангелова, която също участва в дискусията, подчерта, че приоритет в дейността на българското правителство е реализацията на пазара на труда на младите хора и борбата с младежката безработица.

По време на форума студентите проявиха интерес относно възможностите за стартиране в България на самостоятелен бизнес. Те благодариха на българската делегация за възможността да получат актуална информация и да дискутират с работодателите възможностите за трудова реализация в България.

Българските фирми, които участваха в борсата, останаха доволни от засиления интерес на студентите към дейността им и подчертаха важността за българската икономика от кадри с висока професионална квалификация.

М. Дачева

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички