Нели Крус: ИТ секторът има огромен потенциал за заетост


Нели Крус: ИТ секторът има огромен потенциал за заетост
Снимка:

1526

В Европа се очаква незаетите работни места в областта на информационните технологии да станат 700 000, което означава, че не оползотворяваме възможностите във всички държави.

Това заяви вицепрезидентът на ЕК и комисар по информационните технологии в Европа Нели Крус, която е на посещение в България, предаде БГНЕС.

Понякога, когато ме питат хората какво ме притеснява най-много в Европа, аз казвам: незаетите работни места, подчерта Нели Крус, която присъства на конференция в София на тема "Цифровата програма на Европа 2012 г.- реалност или все още предизвикателство".

Имаме нужда от подобряване на инфраструктурата на безжичния интернет и това трябва да стане бързо, посочи еврокомисарят.

Другото нещо, в което трябва да се фокусираме, е това, че поне 90% от работните места изискват дигитални умения, а само с 3% нараства цифровата грамотност за година.

Според нея, ако не се справим с този проблем, губим цяло поколение.

Когато имаме дисбаланс между търсени и предлагани работни места, които имат връзка с информационните технологии, това не е заплаха, а възможност, посочи Нели Крус.

Половината от населението на България никога не е използвало интернет, каза тя. Тази половина от хората наистина пропуска много - между другото, твърде много жени са отблъснати от дигитализираните кариери в информационните технологии. Това трябва да се промени, убедена е тя.

Вземането на правилните решения за дигитализацията, ще помогне да решим бъдещето си. ЕС има нужда от широколентовия интернет, той стимулира икономиката. 10% разпространение на широколентовия интернет означава 10% по-високо икономическо развитие, смята Нели Крус.

В България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони. Понякога имаме нужда от инфраструктура за широколентовия интернет, което не става бързо, обясни тя.

Друго нещо е цифровата грамотност в днешно време, тъй като почти 90% от работните места изискват такава възможност. Не оползотворяваме всички възможности за заети работни места в Европейския съюз, каза Нели Крус.

Според нея трябва да се инвестира и в иновации за растеж. До 2020 г. ще има предложение за 80 млрд. евро да финансират конкретни държави, които да изграждат капацитета си, съобщи еврокомисарят. Това ще бъде една цифрова магистрала, трябва да имаме инвестиции в цифрова инфраструктура, категорична е Нели Крус.

Всяка държава членка трябва да номинира дигитален шампион. Вие сте избрали Гергана Паси и аз вярвам, че ще се справите чудесно. Да се работи в Европа, означава да се работи между правителства, училища, фирми и трябва да се конкурираме в дигитален план.

Наясно сме, че Европа и Брюксел не могат да направят онова, което трябва да се направи на местно ниво, смята Крус.

Трябва да разберем дигиталната реалност и трябва да се конкурираме в глобален план. Когато хората мислят за Европа, трябва да знаят, че се намират на добро място, където се реализира цифров бизнес от трансграничните инициативи, която популяризираме днес, за да се справим с глобалните предизвикателства ние трябва да имаме подходящите мрежи и умения, посочи еврокомисарят. Иновациите могат да трансформират Европа в нещо по-добро.

"Най-добрия съвет получих от внучката ми. Тя е на 4 години. Говорим си по скайп всяка вечер. Веднъж тя ми каза – не си говорим на един език, аз имам мои собствени принципи, а ти си имаш своите. Мисля, че ти си твърде стара за това. Така, че трябва да й докажа, че не съм, а в Европа можем да победим останалата част от света", заключи Нели Крус.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички