Немски министър призова бизнеса да вдигне заплатите


Немски министър призова бизнеса да вдигне заплатите
Снимка:

600

 Заплатите в Германия трябва да бъдат увеличени с над 2 процента тази година, призова министърът на труда и социалните грижи Урсула фон дер Лайен. Необичайният призив към работодателите веднага бе разкритикуван от лидерите на собствената й управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Сочена понякога за кандидат да наследи канцлера Ангела Меркел, тя казва пред издание, че работниците в Германия заслужават увеличение на заплатите над инфлационното равнище, което в момента е 2,1 процента, посочва БТА.

През идните седмици започват преговори за заплатите на около 9 милиона работещи в Германия, като двата най-големи синдиката настояват за увеличение от 6,5 на сто - И Ге метал (IG Metall) за 3,6 милиона работници в промишления сектор и Фер.ди (ver.di) за 2 милиона души на държавна служба.

Преговорите на първите започват на 1 март, а на вторите - в средата на март.

Работодателите обаче отхвърлят исканията като твърде високи.

Като цяло синдикатите в Германия преразгледаха към повишение исканията си тази година след две години стабилен растеж на икономиката и няколко години сдържане на заплатите.

Сдържаните увеличения на заплатите през последното десетилетие засилиха конкурентоспособността на страната, но понякога икономистите ги обвиняват, че са допринесли за дисбалансите в Европа и са изострили кризата в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Между 2000 и 2007 година номиналното възнаграждение в Германия е вдигнато с едва 1 процент средно годишно спрямо 2,7 процента за цялата еврозона. През 2011 година германските заплати нараснаха средно с 1,5 на сто.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички