Необходима е помощ за тези, които не могат да си плащат водата, смята Семерджиев


Необходима е помощ за тези, които не могат да си плащат водата, смята Семерджиев
Снимка:

491

В България има социални помощи за хора, които не могат да си позволят да си платят тока. Редно е такива да има и за водния сектор, счита председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи за вода", смята той, цитиран от БГНЕС.

Председателят на държавния регулатор смята, че е време да се помисли за социални добавки за плащане на сметките за вода за нуждаещите се в онези части от страната, в които цените на водата са много високи.

Топлофикационните дружества

Председателят на ДКЕВР каза още, че никое топлофикационно дружество няма как да продължи да съществува, ако не покаже висока степен на ефективност на използване на горивото, особено на природния газ. "Надявам се да продължава да пада цената на газа. Смятам, че в момента топлофикационни дружества са в сравнително добро състояние и могат да представят в повечето случаи достъпна услуга", коментира още Семерджиев. Той посъветва потребителите в Пловдив, Бургас и Плевен да не се отказват от парното, тъй като цените там са напълно достъпни и приемливи. Според него останалите топлофикационни дружества, освен тези в Пловдив, Бургас и Плевен, трябва да инвестират много в технологии, особено това важи за "Топлофикация - София".

"Проблемът на топлофикационните дружества не е в от вчера, състоянието им се влоши с повишаването на цените на природния газ през последните две години. При много скъп природен газ те трябваше да предоставят достъпна услуга "топлоснабдяване". През всичките години, когато бяха високи цените на газа сме се стремили да правим тази услуга достъпна за потребителите чрез притискане на цената на природния газ за сметка на приходите на "Булгаргаз" и чрез намаляване на фактическите разходи на топлофикационните дружества, каза още той.

Семерджиев коментира и обсъжданата идея БЕХ да придобие миноритарен дял от "Топлофикация - София" срещу част от дълга на дружеството. "Ако БЕХ може да гарантира при добри условия инвестиции то прехвърлянето на акции към БЕХ би трябвало да се счита за правилно с оглед на необходимостта от инвестиции", смята той. Председателят на ДКЕВР не подкрепя идеята да се спира парното на блока, в който повече от половината от абонатите не си плащат сметките. "Трябва да се търсят други начини. Това е изключително крайна мярка. Самата етажна собственост трябва да се организира по-добре", убеден е той.

Председателят на държавния регулатор съобщи, че в рамките на този месец ще започне регулаторният одит на трите "Марици" - ТЕЦ "AES Гълъбово", ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Контур Глобул Марица - изток 3", на базата на който да се обсъждат нови условия по дългосрочните договори на централите с НЕК. Резултатът от регулаторния одит трябва да се почувства от първи юли, когато започва следващия регулаторен период.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички