Нова програма обучава търговци за Япония и Южна Корея


Нова програма обучава търговци за Япония и Южна Корея
Снимка:

531

Специалната програма на Европейската комисия за обучение на ръководни кадри открива нови възможности за износ за българските фирми, търгуващи с Япония и Корея.

От „Делойт България“ координират подготовката на документите за кандидатстване и консултират компаниите, които искат да се възползват от тази възможност за развитие на бизнес на двата далекоизточни пазара.

Целта на програмата е да предостави на мениджърите на европейските, и в частност на българските, компании знания и умения, необходими за преодоляване на бизнес, езиковите и културните бариери, за да търгуват успешно на японския и корейския пазар.

Европейската комисия публикува доклад, който очертава перспективите пред българските производители и търговци за разширяване на позициите им на двата далекоизточни пазара. Данните от доклада на Комисията посочват, че ако ръстът на износа от България за Япония и Корея следва модела на ръста на износа в страни извън ЕС през последните десет години, то българските фирми биха могли да се възползват от значителни нови възможности за износ до 2020 г.

Докладът представя възможностите за износ в определени сектори на японската икономика като производство на материали (текстил, желязо и хартия), преки чуждестранни инвестиции в строителния сектор след земетресението от 2011 – най-скъпото природно бедствие в историята.

Анализът на търговските отношения с Корея в доклада показва, че делът на българския износ на този пазар е нараснал стабилно през последните 10 години – от 0,4% през 2000 г. до 1,5% през 2010. Ако тази тенденция продължи, износът от България за Корея може да достигне 6% до 2020 година.

С влизането в сила на споразумение за свободна търговия между ЕС и Корея през юли 2011, търговията може да продължи да се развива бързо през следващите години. Докладът посочва като фокус на българския износ за Корея електрониката и транспортното оборудване, които в момента представляват само 7% от търговията с тази азиатска страна.

1100 ръководители на европейски компании са участвали в Програмата на Европейската комисия за обучение на ръководни кадри от старта й през 1979 г. По-късно 65% от тях са заели ръководни позиции в своите компании. Оборотът на компаниите, които са участвали в ЕТП, се е удвоил в рамките на десет години след завършване на програмата.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички