Нови измами с работа в чужбина


Нови измами с работа в чужбина
Снимка:

1746

Продължават да мамят българи чрез обяви за работа в чужбина, съобщава Би Ти Ви.

През ноември миналата година 32-годишният Христо Альошев от София наема за един час луксозен офис в центъра на София. Услугата „офис за час” се предлага на бизнесмени, които нямат собствена канцелария, но желаят да впечатлят свой партньор или клиент срещу 50-тина лева.

Няколко дни по-рано Христо е пуснал безплатни обяви в интернет с текст - „Работа в Норвегия"

Няма никакво намерение да намира работа на никой. Намерението му е да изкара пари от наивността на хората.

Първият кандидат да работи в богатата скандинавска страна се обажда в началото на декември. Офисът с гледка към катедралата „Александър Невски" е нает от 9 до 10 часа сутринта, а срещата е в 9:30. Приятелката на Христо носи кафета и документи и играе ролята на секретарка.

„Значи набират хора за завод за рибопреработка в Норвегия. И ако си одобрен, подписваш договор в София и заминаваш за Норвегия. На 28 декември разбрах, че съм одобрен, казаха, че се обаждат от София - одобрен съм и трябва да отида в София, в офиса на тая фирма, дето набира, отговарящата фирма и да платя 500 евро като 380 бях разбрал преди това, че са за самолетен билет и 120 са за комисионната. Дойдох на другия ден в София тука в офиса на фирмата и с въпросното лице Христо подписахме този договор, който е в мен. Трябваше да летя на 9 януари, никой не ми се обади, както ми беше казал, че ще ми се обади. Звъня му, а той взе да не си вдига телефона. Голямата ми грешка е, че не попитах за касов орден, бях вглъбен, че всичко е изрядно и редовно”, разказа Тихомир Иванов.

Още по-голямата грешка на 45-годишния мъж от Карнобат е, че не прочел какво пише в договора, който подписва. Там е посочено, че срещу 1000-та лева фирмата „Бутик Консулт" се задължава да му предостави маркетингово проучване за пазара на труда в Норвегия.

За намиране на работа в договора дори не става дума. Кандидат емигрантът не прави и елементарната проверка дали фирмата има право да посредничи за работа. Справка в сайта на социалното министерство е достатъчно, за да се провери, че фирмата е нелегитимна за намиране на работа.

Със същата детска наивност в лъскавия „офис за час" през декември преминават още 15 човека

Всичките дават по 500 евро, без да искат касова бележка, без да прочетат какво подписват и без да проверят легална ли е фирмата.

След като бизнесът с наивните кандидат-емигранти потръгва, Христо спира да дава дори скромната сума за офиса на час и взима парите от хората направо на улицата.

Общо поне 15 хил. лева. е изкарал организаторът на схемата преди празниците

Срещу минимални разходи за няколко часа наем на луксозен офис. Намерихме Христо Альошев по телефона. Той не пожела да се видим. Заяви, че никога на никого не е обещавал работа. Не е взел и пари, според думите му. Христо ни каза, че хората, които се свързаха с нас са поискали меркетингов анализ от него. Но никой не му е платил нито лев за това. Според Альошев, всички хора, подписали договори все още му дължат по 500 евро за услугата.

Само времето ще покаже дали Альошов ще поиска още пари от наивните българи, подписали документи без да четат и да мислят. А споменът за измислената фабрика за риба в Норвегия и лъскавият офис в центъра на София ще останат завинаги като урок за 15-тимата кандидат имигранти.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички