ООН: Бедността сред младите расте


ООН: Бедността сред младите расте
Снимка:

389

 Равнището на безработицата и бедността сред младежите по света остава висока след пика от 2009 г., когато без работа бяха 75,8 милиона души на възраст между 15 и 24 години, съобщи ООН в годишния си доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Понастоящем 152 милиона работещи младежи живеят в домакинства под прага на бедността с по 1,25 долара на ден на човек, показва доклада за положението на младежта по света (World Youth report).

Документът цитира високата безработица сред младежите в Близкия изток и Северна Африка като един от факторите, допринесли за избухването на бунтовете от Арабската пролет.

Делът на безработните младежи през 2010 г. е 25,5 процента в Близкия изток и 23,8 процента в Северна Африка. Безработните млади жени в Близкия изток са били 39,4 на сто, а в Северна Африка - 34,1 процента.

Огромния брой безработни млади хора през 2009 г. беше следствие от икономическата криза през 2008 г.

Докладът твърди, че днес равнището на младежката безработица остава висока, въпреки че не посочва конкретно число.

Днес имаме най-многобройното поколение млади хора, което светът познава. Те търсят правата си и искат да имат в по-голяма степен думата в икономическия и политическия живот, заявява в доклада генералният секретар на ООН.

Бан Ки-мун призовава за разработване на програми на ООН в подкрепа на нов социален договор за икономически растеж, основаващ се на по-голяма заетост, като се започне от младите хора.

Докладът отбелязва, че днешните младежи са по-образовани от предшествениците си, но за тях няма достатъчно работни места.

Миналата година Фонда на ООН за населението обяви, че от 7 милиарда души в света около 1,8 милиарда са на възраст 15-24 години.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички