ОП "Конкурентоспособност" ще работи в полза на бизнеса


ОП "Конкурентоспособност"  ще работи в полза на бизнеса
Снимка:

966

От изключително значение за нас е Oперативната програма "Конкурентоспособност" да работи в полза на бизнеса, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщиха от МИЕ.

Той подчерта, че вече са изплатени задържаните 25 млн. лв. по договори, финансирани от оперативната програма. Министър Стойнев припомни, че правителството е предприело неотложни мерки за подобряване на бизнес средата в България. За икономиката е изключително важно разплащането на държавата към бизнеса да става в срок, каза още той.

Концепцията за оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", която ще действа в периода 2014 – 2020 година, ще бъде съгласувана с бизнеса, увери министър Стойнев. По неговите думи най-важната мярка за следващия програмен период е модернизацията на българското производство. Според председателя на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев бизнесът в страната има нужда от технологична модернизация, иновации, подкрепа за навлизане на нови пазари и подобряване на енергийната ефективност. Работодателите са на мнение, че в новата оперативна програма трябва да бъдат активно подпомагани дейности, които носят стабилни приходи за бизнеса, както и експортно ориентираните отрасли. Те декларираха пред министър Стойнев и загрижеността си по отношение необходимостта от регулиране на естествените монополи и преструктуриране на останалите. Това е и наш основен приоритет, каза в отговор министър Стойнев. Двете страни постигнаха съгласие за възобновяване дейността на Съвета за икономически растеж, където да бъдат дискутирани важни за развитието на бизнеса въпроси.

По отношение на изготвянето на предварителна оценка за въздействието на нормативните актове, министър Стойнев бе категоричен, че такава практика трябва да съществува. Той подчерта, че такъв механизъм ще бъде изработен заедно с представители на бизнеса в страната, за да се намали административната тежест. По време на срещата двете страни обявиха готовност за започване на диалог по Закона за обществените поръчки, които да направят процедурите по-прозрачни. Министър Стойнев и представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България изразиха задоволството си от конструктивния разговор и подкрепата на работодателите за предприеманите от правителството мерки за възстановяване на икономиката.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички