Отпуск по семейни причини предлагат синдикатите


Отпуск по семейни причини предлагат синдикатите
Снимка:

811

От КНСБ предлагат с промени в Кодекса на труда да се даде правото на работниците и служителите при определени условия да ползват нов отпуск по семейни причини, който да бъде до 4 дни в годината, предаде БГНЕС.

Става дума за право при определени условия, свързани със съчетаването на трудовия и семейния живот.

Идеята е отпускът да може да се ползва при режим на уведомяване поне един ден предварително, а ако нуждата е спешна дори и да може инцидентно да се уведоми работодателят. КНСБ предлагат да ползват до 2 дни последователно, а при съгласие на работодателя – до 4 дни.

Синдикалистите имат идея и част от платения годишен отпуск да може да се ползва инцидентно само с уведомяване на работодателя при нужди, свързани със съчетаването на семейния с трудовия живот.

Те искат да се увеличи периодът от време, в който се плаща парично обезщетение за гледане на болен член на семейството над 18-годишна възраст. Сега се плащат до 10 дни годишно. Те искат право на всяка майка на две деца до 18-годишна възраст и на всяка майка на три деца до 18-годишна възраст да има съответно още 2 и 4 дни платен отпуск.

КНСБ искат по предложение на работника или служителя чрез допълнително споразумение към трудовия му договор да може да се уговори правото да отсъства от работа през определени часове на работния ден в рамките на работната седмица или месеца, които да се компенсират са работа в други дни и часове.

Идеята е веднага след Великден предложенията в кодекса да се коментират с работодателите и ако се постигне съгласие, предложенията да бъде прикрепени към вече обсъждания в НСТС законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

От синдиката ще предложат на Министерството на финансите да се възобнови дебатът "за" и "против" семейното подоходно облагане, както и да се помисли за данъчни стимули за работодателите, които изграждат социална инфраструктура и които предоставят на служителите си социални пакети.

В коментара на предложенията, от БСК обяви, че и сега в Кодекса на труда има достатъчно записи, даващи възможност за договаряне между работниците и работодателите на гъвкави форми на заетост и допълнителни отпуски и почивки.

За това те не виждат необходимост от нормативни промени. Те отбелязаха, че трудовото ни законодателство, особено в частта с отпуските е синхронизирано с европейското.

От БСК не приемат предложение на КНСБ да се увеличат дните платен отпуск по съребрена линия (за грижи за родители), тъй като смятат, че това ще създаде допълнителни възможности за злоупотреби от страна на недисциплинирани работници.

За тях не е ясно, ако се увеличат отпуските за отглеждане на деца до 18-годишна възраст, както предлагат от КНСБ, кой ще поеме разходите за това. Те смятат, че подобна стъпка би довела до увеличаване на осигурителната тежест, което за работодателите е неприемливо.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички