Парите от емигранти с 800 млн. евро по-малко


Парите от емигранти с 800 млн. евро по-малко
Снимка:

7358

Всяка година сънародниците ни, които живеят зад граница, наливат в икономиката на държавата по 2,6 милиарда евро, съобщи председателят на Асоциацията на българите по света акад. Григор Велев. През последните години заради кризата сумата е намаляла на 1,8 милиарда евро, предаде Стандарт нюз.

Той посочи, че заплатите на сънародниците ни в Европа са с 30-40 на сто по-ниски от тези на местните жители и българската държава трябва да се бори, за да бъде премахната тази дискриминация в заплащането.

Българите по света са над 22,7 милиона, като 15 милиона от тях живеят извън родината си
, каза още акад. Григор Велев. Той представи програмата за четвъртата редовна сесия на Световния парламент на българите, която ще се проведе на 3 и 4 ноември във Варна. Очаква се във форума да вземат участие делегати от 26 държави от целия свят. Основен акцент в заседанията ще бъде състоянието на българските диаспори и нуждата от защита на правата им, особено в съседните ни страни, посочи Велев.
 
Световният парламент ще обсъди и множеството сигнали за бездействие на българските консулски и посланически служби, допълни Велев. Според него най-добре е да бъде създадено министерство, което да работи по проблемите на българските диаспори, тъй като настоящата Агенция не разполага с достатъчно средства и поддържа само формални отношения с общностите.

В момента правим постъпки пред министерството на финансите за създаване на български колеж в Чикаго, където живеят над 230 хиляди наши сънародници, каза още Велев. Държавата трябва да се ангажира и със създаването на училища, където има големи диаспори.

Велев съобщи още, че заседанието на Световния парламент ще приключи с приемането на няколко декларации за отношенията на страната ни с Македония и Сърбия.

Редактор: Десислава Ушатова

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички