Пл. Димитров: Справедливото заплащане на труда ще e приоритет


Пл. Димитров: Справедливото заплащане на труда ще e приоритет
Снимка:

5963

За КНСБ справедливото заплащане на труда ще бъде основен приоритет за следващите години, това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

"Няма сфера от обществения живот, в която проблемите на заплащането на труда да не се усещат", допълни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Всички работници чакат днес да разберат какво става с цената на труда в България, как се разпределя произведеното благо и как се гарантира получаването на заплатите навреме, а не след протести. През последните 20 години в България погрешно се определя цената на труда. Нетният размер на минималната работна заплата остава под линията на бедност", каза още Димитров.

"Цената на труда е показател с висока социална значимост. За работодателя това са разходи, естествен би бил стремежът тези разходи да се минимизират, но връзките и зависимости са много по-сложни. При прекалено намаляване на разходите трудът става неефективен, работодателите трябва да постигнат оптимизиране на разходите", допълни лидерът на КНСБ.

"Глобалните икономически процеси влияят и на заплащането в България. Основните предизвикателства произлизат от строгите политики на страните членки на ЕС, те намират реално отражение и в политиките на българското правителство", продължи Димитров. "Изправени сме пред криза на социалното финансиране. Европейският социален модел е поставен под натиск. България е сред страните с най-нисък дял на работодателските осигуровки в Европа. Това съотношение в повечето страни е 2:1 в полза на работника. Проблемът не е в осигуровките, както се мъчат да ни обяснят някои самозвани икономисти", каза още Димитров.

Лидерът на КНСБ определи целта на настоящата конференция – да очертае основните направления на работата на синдикатите, за да се разработят нови модели за справянето с проблемите, свързани с цената на труда. Сред основните направления на работа ще бъде разработването на начин на определяне на цената на труда и откриването на приоритетните елементите, които я формират. От КНСБ ще предложат и усъвършенстване на нормативната база за въпросите, засягащи формирането на цената на труда.

"Без достойно заплащане не може да функционира икономиката на нашата страна", каза министър Младенов. Чрез съвместна работа с бизнес сектора за по-малко от 8 месеца успяхме да увеличим минималната работна заплата с 21%, това, което сме заложили в програмната политика за следващите години е всяка година заплатата да се увеличава.

"През 2011 г. производителността се е увеличила с 6%, надявам се, че ръстът ще продължи, това ще помогне за по-бързото увеличаване на заплатите", допълни министърът на труда и социалната политика. "Поставили сме си една амбициозна цел за намаляване на младежката безработица, надявам се до края на месеца да подпишем национално споразумение за първа работа на младите хора. Ще бъдем още по-активни в усилията ни да защитим правата на работниците във всички браншови сектори и лоялния бизнес в България", каза още Младенов. 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички