По-големи майчински или още 1 км магистрала?


По-големи майчински или още 1 км магистрала?
Снимка:

55575

Да се увеличат размерите и на майчинските, които са замразени от 4-5 години, призовават синдикатите.

Няма как 240 лв. (майчинските помощи за отглеждане на деца от 1 до 2 години, бел. р.) да стоят замразени толкова време. Според мен майките ще протестират, каза тази сутрин в ефира на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров

Увеличението от 240 на 290 лв. би струвало 15 милиона, каза Димитров. Това са смешни пари, те могат да бъдат намерени, категоричен е той.

15 милиона са един километър магистрала, допълни бившият социален министър Иван Нейков, който подкрепи становището на синдикатите.

Виждаме как се работи за увеличение раждаемостта, каза с ирония Нейков. Около 60 000 първокласници влязоха тази година в клас, преди около няколко години влизаха около 100 000. Този подход в момента едва ли ще повиши раждаемостта, каза още бившият социален министър.

За увеличение на майчинските настояват и от БСП. Вчера от партията предложиха те дори да бъдат вдигнати още повече - на 310 лева и сметнаха, че това ще струва 30 млн. лева.

От БСП предлагат, освен това, за детските добавки от 35 лева да няма подоходен критерий и всяка майка и независимо от дохода, да получава 35 лева.

Това правителство трябва да имат приоритет, защото българските семейства все по-малко раждат деца, каза на пресконференция в понеделник Драгомир Стойнев, председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

Според него Националният осигурителен институт е пестял пари върху българската майка, като е увеличавал периода, върху който се изчисляват обезщетенията за бременност и раждане.

Тоест колкото по-голям е периодът, толкова една майка ще получава по-малко пари. Затова настояваме да се върне периодът на 12 месеца, а не 24 месеца, както е в момента, така че да се покаже ангажимент на държавата към младите семейства. Тук става въпрос за национална сигурност. Притеснени сме за демографския срив в страната, каза още Драгомир Стойнев.

Какво е вашето мнение?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички