Подкрепа иска 330 лв. минимална заплата от октомври


Подкрепа иска 330 лв. минимална заплата от октомври
Снимка:

449

От първи октомври минималната работна заплата да стане 330 лева, а пенсиите да нараснат с 15% и с още 10 % от първи януари.

Това ще поиска на днешно си заседание редовният Изпълнителен съвет на КТ "Подкрепа", предаде БНТ. Причината - повишението на тока, парното, водата, горивата и природният газ.

Според синдиката до края на месеца се очаква да се увеличат цените на стоките от първа необходимост, главно на храните, а оттам и на всичко останало. Затова от Подкрепа настояват да се свика в най-скоро време Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Едва 20% от домакинствата успяват да се издържат нормално, защото 75% от хората са работещи бедни, коментира пред Фокус Мика Зайкова, финансов експерт от КТ „Подкрепа”.

Това са хора, които работят 8 часа, полагат своя труд и получават толкова мизерни заплати, че не могат да си покрият най-елементарните нужди. Сивата икономика се разраства, тоест все повече хора получават заплати, близки до минималните осигурителни прагове и минималната заплата, но това е нетърпимо, каза тя.

По думите й проблем е и това, че млади и образовани хора напускат страната. 

Тези умни, млади хора, с добро образование, просто си тръгват, защото ние нищо не им предлагаме. Ще останем само старците и нискообразованите и понеже няма да има високообразовани, старците ще трябва да работим до 100 години, защото тази държава ще загине, каза тя.

По отношение на 300 000 българи, които ще получат енергийни помощи, Зайкова обясни, че тези 300 000 са хората, които са пред умиране, които са на прага на бедността, и на прага на мизерията или под него, а останалите? Останалите са точно тези – работещите бедни. Трябва да се направи нещо спешно за доходите им, призова тя.

За "По света и у нас" Зайкова уточни, че колегите и ще подкрепят предложението на КНСБ да се отпуснат допълнителни помощи за най-бедните заради ценовия скок на водата, горивата и топлото.

Според КТ "Подкрепа" не може да се чака до Нова година, защото инфлацията ще се повиши още следващият месец. Прогнозите на синдикатите са тя да е между 6 и 7%.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички