Полски фирми искат ОЦК Кърджали


Полски фирми искат ОЦК Кърджали
Снимка:

506

Консорциум от полски фирми преговаря за временно придобиване на собственост над Оловно-цинковия комбинат в Кърджали.

Поляците искат да наемат комбината за срок от три години. Те са заявили готовност да се разплатят с протестиращите вече близо месец около 500 металурзи.

Полският консорциум е поискал от синдикатите подробна информация за икономическото състояние на Оловно-цинковия комбинат. Намерението е в продължение на три години от завода да се изкупуват до 5 000 тона цинк на месец, съобщи БНР.

По думите на икономическият директор на комбината Валентин Манев преговорите трябва да се водят в спокойна обстановка.

Помолихме работниците да си вземат отпуски, които ще бъдат платени, съобщи той в ефира на националното радио.

 Представителите на "Силезия-АД" са изявили готовност да изплатят тези дължими 1 000 000 лв. за работни заплати. Информацията, с която разполагаме с колегите от синдиката в Полша, е че "Силезия-АД" е фирма, собственост на холдинг "Импекс-метал", който притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово, обясни пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Знаем, че има и други инвестиционни намерения за покупка на оловно-цинковия комбинат. Ние не сме структурата, която отговаря за това нещо. Оттук нататък на ход е собственикът, банките-кредитори, Министерският съвет и, разбира се, ние. Ако няма решение до понеделник, синдикалните структури се събират и ще вземат решение какви протестни действия ще правят, допълни той.

На 24 април представители на "Силезия" отново ще се срещнат със синдикатите в Кърджали, които вече са набавили исканата подробна икономическа информация.

От КНСБ коментираха, че явно поляците не вярват на Валентин Захариев и затова искат данните от синдикатите.

Според металурзите, намерението на консорциума да изкупуват до 5 000 тона цинк на месец реално не може да се изпълни. Причината е, че дори при пълно натоварване на мощностите Цинковият завод не може да произвежда повече от 3 000 тона метал.

Междувременно се разбра, че Валентин Захариев най-вероятно няма да обявява завода в несъстоятелност, както се очакваше това да стане след 21 април.

Събота е крайният срок, в който той трябва да се издължи на банките-кредитори. Според КНСБ, идната седмица в Кърджали се очакват представители на финансовите институции, които да търсят решение за бъдещето на металургичния завод.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички