Протести в Словения заради затягането на коланите


Протести в Словения заради затягането на коланите
Снимка:

5985

Словенската полиция е арестувала вчера 14 души и е използвала сълзотворен газ срещу демонстранти, които по време на антиправителствен протест са атакували полицейска част, охраняващи парламента, съобщи АФП.

Десет полицаи са ранени, след като група лица започнала да хвърля камъни и бутилки по тях в края на общо взета мирната демонстрация срещу политиката на дясно-центристкото правителство, заяви говорителят на полицията Винко Стойнсек.

"Повечето от участниците в протеста бяха мирно настроени, имаше само малка група агресивни лица, които атакуваха полицейските служители, принуждавайки ги да се намесят", каза Стойнсек.

Група непартийно обвързани граждани призова във Фейсбук на протест в Любляна срещу икономическата политика на правителството, мерките му за строги икономии и влошаването на социалното положение в страната. В протеста се включиха 5000 души. Мирни демонстрации имаше и в други градове на страната.

Като цяло демонстрациите се проведоха дни преди президентския балотаж, който е утре. Най-масовата протестна акция в страната бе на 17 ноември, когато 30 000 души излязоха на протест по призива на профсъюзите.

Кабинетът на министър-председателя Янез Янша, който пое държавното кормило през февруари, наскоро прие пакет за икономии, включващ съкращения на заплатите в държавния сектор и редуциране на помощите за пенсионери и социално слаби.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички