Първомайските демонстрации в Европа под знака на кризата


Първомайските демонстрации в Европа под знака на кризата
Снимка:

3979

Под знака на строгите ограничения и на фона на кризата на европейския социален модел традиционните първомайски шествия започнаха в цяла Европа, както и в Испания, която отбелязва мрачен "празник на труда" с рекордна безработица, съобщи БГНЕС.

Под мотото "Работа, достойнство, права. Те искат да разрушат всичко", хиляди демонстранти се събраха в центъра на Мадрид по обед преди началото на шествието, свикано от двата основни испански синдиката UGT и CCOO. На прицела на демонстрациите, планирани в около 80 испански града, са бюджетните съкращения и приетата през февруари реформа на пазара на труда от консервативното правителство.

"Новата реформа на труда: към свят на роби" можеше да се прочете на голям плакат, носен от предните редици на шествието. "Имам две безработни дъщери, те уволниха младите, които имаха работа", казва 51-годишната Хосефа Мартинес Фернандес. "Почти нямам работа", казва със съжаление 65-годишният Лоренсо Мартин Рибера, собственик на печатница.

В Гърция, която беше ударена от още по-строга политика на ограничаване на разходите, наложена от кредиторите й, хиляди хора, главно активисти на Комунистическата партия, се включиха в демонстрациите в Атина и в други градове. Според полицията над 18 000 души са участвали в шествия в цялата страна. Те са организирани пет дни преди парламентарните избори на 6 май, резултатите, от които са несигурни заради ниската популярност на двете основни партии - дясната Нова демокрация, фаворит за изборите, и социалистите от ПАСОК.

Във Франция синдикалисти, активисти на левицата, привърженици на Никола Саркози и активисти на Националния фронт на Марин Льо Пен се очаква да излязат на улиците пет дни преди президентските избори. По призива на двата големи синдиката CGT и CFDT и на още три - Unsa, FSU и Solidaires, работниците ще се включат в 289 шествия в цялата страна. Скандирайки лозунги като "Нито десница, нито левица, морско синьо" и "Синьо, бяло, червено, Франция на французите", хиляди хора се включиха в шествието на Националния фронт (крайната десница), започнало в Париж по обед. Завършила на трето място на първия тур на изборите с рекордна подкрепа от 17,90%, Марин Льо Пен беше посрещната с овации от тълпата при пристигането си начело на традиционното дефиле в памет на Жана Д`Арк.

В Истанбул десетки хиляди хора, принадлежащи към различни политически партии, се стекоха към площад Таксин, на европейския бряг на града, където десетки хора бяха убити преди 35 години. По официални данни 20 000 полицаи са мобилизирани да охраняват демонстрацията на площада. Най-известният площад в Истанбул беше отворен отново за демонстрации на 1 май 2010 г., след като те бяха забранени от 1 май 1977 г., когато неизвестни лица откриха огън срещу тълпата.

Редактор: В. Софева

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички