Работата от вкъщи понижава продуктивността


Работата от вкъщи понижава продуктивността
Снимка:

525

Работата от вкъщи не е в състояние да осигури подходяща професионална среда, както и може да причини увреждания на здравето.

Това показва проучване на доставчика на продукти и услуги за офис решение Регус.

Въпреки че работата от вкъщи може да изглежда практична и харесвана възможност за българските служители, които искат да намалят ежедневните си пътувания до работното място и да отделят повече време за личния си живот, те често са разсейвани от децата или от членовете на семейството, които искат внимание.

Според глобалната анкета на Регус, най-големият световен доставчик на гъвкаво работно пространство, в която са обобщени мненията на 24 000 хора в бизнеса от над 90 страни, шест от десет респондента споделят, че обикновено са разсейвани от хората в семейството, когато работят от вкъщи.

Но това съвсем не е единствената пречка: лошата стойка, която е резултат от работата в непригодна за работа домашна обстановка (и която засяга един от всеки петима работещи) може да доведе до сериозни проблеми със здравето по-късно.

Лошите интернет връзки, липсата на достъп до офис оборудване и дори понякога домашните любимци също се цитират като причини, които понижават продуктивността на работещите от вкъщи.

"Работата от вкъщи определено може да повлияе на Вашата концентрация и продуктивност" казва говорителят на Регус, Гари Гъртлър.

"Служителите естествено са ентусиазирани относно възможността да се възползват от гъвкавите практики на работа, за да избегнат дългите ежедневни пътувания до работното място и да работят през най-удобните за тях часове, за да подобрят баланса между работата и личния си живот. Но тези резултати също така показват, че работата в професионална среда в близост до дома е за предпочитане пред работата вкъщи, с оглед избягване на напрежение в семейството, изграждане на професионален имидж и подобряване на общата продуктивност."

За българските служители трите най-важни проблема, свързани с работата от вкъщи, са следните:

-Деца или семейство, които се нуждаят от внимание (58%)

-Трудности с концентрацията върху проблемите на работата (44%)

-Липса на достъп до работни документи с важна информация (43%)

Налице са също така някои важни въпроси по отношение на здравето; 21% се оплакват от лоша стойка вследствие на работата в непригодни домашни офиси – добрата стойка е жизнено важна, за да не бъдат подлагани служителите на повтарящи се травми вследствие на напрежение, които могат да доведат до постоянни увреждания.

Липсата на офис оборудване също е проблем за една пета от респондентите (21%).

Работата от вкъщи става все по-популярна, но тъй като все повече хора се работят по този начин, много от тях откриват и неудобствата на работата в домашни условия. Личният живот трябва да се адаптира към текущите професионални дейности и това не винаги е лесно. В допълнение към резултатите от нашата анкета може да се прибавят и твърденията на някои работещи от вкъщи служители, че се чувстват самотни, отчуждени и изолирани от колегите си.

Изглежда, че непосредственото директно общуване също така играе важна роля за осигуряване на промоции за служителите, тъй като се случва понякога работещите от вкъщи да са пренебрегвани, дори в компании, които активно насърчават персонала си да работи от вкъщи.

Съгласни ли сте със заключенията на проучването?

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички