Работата зад граница губи популярност сред нашенци


Работата зад граница губи популярност сред нашенци
Снимка:

412

Увеличават се хората, които категорично заявяват, че не биха отишли на работа в чужбина.

В рамките на проект "Подкрепа за достоен труд" от КТ "Подкрепа" са анализирали нагласите на над 1200 работници и служители за работа в страните от ЕС, съобщи БГНЕС.

Те са направили две анкети – през 2011 и 2012 година и докато през миналата година 32,8% от анкетираните отговарят, че не биха отишли да работят в чужбина, то през 2012 по този начин отговарят 36,69%.

27,32% от хората заявяват през 2011 желание да работят зад граница, ако имат тази възможности, а през тази година така отговарят 26,70%.

Тези, които искат да работят зад граница, посочват като основна причина за това ниската заплата, получавана в България.

Близо половината от хората изтъкват и несигурността на работното им място. Увеличават се с 5% хората посочващи липсата на работа като причина за емиграция. През 2011 те са били близо 30%, а през 2012 година те са 35% от всички запитани.

Великобритания, Германия и Испания са едни от най-предпочитаните за емиграция страни от ЕС. 60% от хората са готови да работят в чужбина независимо за какъв период от време става дума.

Официално въведените изисквания, ограничения и забрани в някои страни от ЕС продължават да са фактор, задържащ трудовата миграция. От друга страна много българи се притесняват, че могат да бъдат измамени от българска фирма, предлагаща работа в чужбина и за това предпочитат да не рискуват.

От КТ "Подкрепа" са изследвали и нагласите на работодателите да наемат работници от ЕС. Реалността показва, че по-скоро става дума за единични случаи при назначаване на чужденци, като в някои от най-големите предприятия става дума за временно командировани експерти от страни в ЕС.

Според общите данни, събрани за фирмите, налице е стесняване на производството за големи и средни фирми, закриване на малки фирми, високи равнища на обща задлъжнялост, относително стабилизиране фирмите, имащи външни пазари особено извън ЕС, поръчките не предполагат назначаване на нови работници, правят се усилия за задържане на сега наетите, предвижда се дори преминаване на работа на половин ден, закриване на бройки и пенсиониране на някои работници.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев призова да се говори открито по проблемите на миграцията. Основните причини за емиграцията са икономически, но много хора напускат страната и защото чувстват липса на перспектива в България.

Най-качествено образованите наши сънародници предпочитат да се реализират навън, отбеляза Тренчев.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички