Работодатели и безработни с трудна комуникация на борсата


Работодатели и безработни с трудна комуникация на борсата
Снимка:

677

Голяма част одобрените евросредства за България, минават през работодателите, които наемат и обучават млади хора до 29 години. Въпреки това работодатели и безработни често трудно намират общ език.

От 5000 официално регистрирани безработни във Враца над 1000 са млади хора. Повечето от тях споделят, че са се захващали с какво ли не, но бързо са се обезверявали. Камелия, например, пробвала и като продавачка, и като шивачка с един и същ успех. „Не заплащат добре и редовно. В договора се пише едно, пък после става друго,” обясни тя.

На трудовата борса във Враца работодател обещава възнаграждение от около 500 лв. плюс възможности за започване на собствен бизнес в сферата на цветарството. „При нас обучението на озеленител замества в България това, което го няма като техникум. Това ще ви даде възможност да бъдете наети в имения, които сега има в България,” обясни работодателят Цветан Митов.

Повечето работодатели обаче не са склонни предварително да говорят за пари, според тях кандидатите трябва първо да покажат какво могат, а след това да искат. „Първото и най-важно нещо за младите хора е да са убедени, че искат да останат в тоя град и че искат да работят,” категорична е Дарина Христова, която също е работодател.

Според директора на Бюрото по труда във Враца Маргарита Ангелова, най-големият проблем, е че младите бързо сменят желанията си.

Много от безработните се насочиха към обучение за механици и фризьори с европейски пари, а висшистите - към стажове по различни програми. Най-голям интерес предизвикаха свободните позиции в армията. Оказа се, че въпреки съкращенията, професията е привлекателна, обявени са и вакантните места за гвардейския духов оркестър.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички