Работодателите плащат все повече за разходи за труд


Работодателите плащат все повече за разходи за труд
Снимка:

585

През последните 12 месеца разходите на работодателите за плащане на един отработен час са се увеличили средно с 4.5%. Това сочат данни на НСИ за първото тримесечие на 2013 г., сравнено със същия период на миналата година, съобщи БГНЕС. Други разходи на работодателите – например за осигуровки и обезщетения, също са нараснали. Тяхното увеличение е с 5.3%.

Разходите за труд на час са се вдигнали най-много в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство” – с 12.4 на сто. Една от най-малките промени пък е в сектора „Култура, спорт и развлечения", където увеличението е с 3.2%.

Общите разходи на работодателите за труд са с 4.7% по-високи спрямо първото тримесечие на 2012 г. В сферите на индустрията и услугите ръстът надминава 4 на сто.  В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 0.4%, а най-голям отново е спадът в културата, спорта и развлеченията - с 2.7% по-малко от миналата година.

Най-голямото увеличение на общите разходи за труд през първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година е отбелязано в хотелиерството и ресторантьорството, в сектор „Държавно управление”, както и при далекосъобщенията и медиите.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички