Синдикатите искат дебат за цената на труда


Синдикатите искат дебат за цената на труда
Снимка:

418

Ще започнем дебат за начина, по който се формира цената на труда, защото този въпрос в България не е уреден.

Това заяви пред БНТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Основният ни приоритет е да започнем анализ кой казва как се формира заплатата. Пазарът не е определил справедливо цената на труда в България, подчерта Димитров.

Сигурно в обществото има професии, където трудът струва повече, отколкото е оценен в момента. Ако успеем да направим това, мисля че свършим голяма част от работата си, коментира той.

На България й трябва нов растеж в конкурентни сектори, нова политика, категоричен бе синдикалният лидер. Заетостта трябва да бъде възстановена, подчерта той.

По думите му по време на тежката криза са загубени 400 000 работни места, които в следващите пет години трябва да се възстановят.

Димитров каза още, че КНСБ има три приоритета - заплати, работни места и социална сигурност. Въпросът е да намерим надеждни и работещи мерки за постигането на тези цели, каза още той.

Важно е също така да се повиши квалификацията на работниците, както и връзката между образователната система и бизнеса, заяви синдикалистът.

От своя страна председателят на Европейската федерация на синдикатите Бернадет Сегол заяви, че в Европа приоритетите са заетостта на младите хора, но също така насърчаване на европейския социален модел чрез преговори между работодатели и работници.

Обществото плаща огромна цена за кризата в Европа. Несправедливо е обаче работниците да плащат тази цена, защото те не са виновни кризата.

На Европа са нужни ръст на доходите, ръст на икономиката. Европа отново трябва да излезе на световната икономическа схема, категорична бе тя. Мерките за намаляване на безработицата минават през политика на растеж, видяхме, че ограничителните мерки. Само по този начин може да се постигне по-голяма заетост.

Искаме да променим посоката на тази политика в Европа, за да има растеж в средносрочен и дългосрочен план, каза още Сегол.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички