Синдикатите: Няма да има регионална минимална заплата (видео)


Синдикатите: Няма да има регионална минимална заплата (видео)
Снимка:

5014

Темата за диференцираната минимална работна заплата по региони не стои на дневен ред.

Това обяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Финансовият министър Симеон Дянков е оттеглил предложението си с обяснението, че просто гo е лансирал в обществото без да е имал предвид нещо сериозно.

Той обяснил, че идеята не е лично негова, а се е появила по време на предварителните разговори с представители на тристранката.

 Тренчев определи идеята като „екзотична“. Политическите партии – и десни, и леви, я отхвърлиха, а синдикатите я определиха като недопустима и неприложима за България.

Коледни добави за пенсионерите

"Ако върви така изпълнението на бюджета, смятам, че има шанс да има коледни плащания за пенсионерите", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след края на заседанието, предаде БГНЕС.

Според изчисленията на КНСБ ще са необходими 60 милиона лева за коледни добавки за пенсионерите, като идеята е тези, които получават минималната пенсия да получат по 50 лева.

Това ще е възможно обаче след като се види изпълнението на приходите за първите девет месеца от годината.

"Имаме добри данни, бюджетът се изпълнява със сериозно повишение на заложените приходи и от там идва нашият оптимизъм, че ще се намерят нужните 60 милиона лева", обясни Пламен Димитров.

"Ако има допълнителни приходи, след образованието и културата, стоят плащанията към майките или увеличение на обезщетението за безработица. Майките имат шанс според мен, тъй като става дума за около 15 млн. лева, които са нужни за увеличението на обезщетението от 240 лева на 270 лева поне. Ако то се увеличи на 290 лева са нужни 25 млн. лева", уточни Пламен Димитров.

"Министър Дянков възприе три от нашите предложения за намиране на допълнителни приходи за бюджета. По думите на финансовия министър въвеждането на данъчното дознание може да доведе до допълнителни приходи от 200 милиона лева на годишна база. Възприе се и идеята в брой да се правят само плащания до 5000 лева, нещо, от което може би ще има около 40 милиона лева допълнително в бюджета. Не е изчислен още ефектът от криминализирането на укриването на осигурителни вноски. По наши разчети това ще доведе до още 200 милиона лева, но НАП ще направи тези дни разчети и преди да влезе бюджета в парламента ще имаме готовност да чуем каква е експертната оценка за ефекта и от тази мярка", обясни още Пламен Димитров.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички