Скрити дългове провалиха продажбата на Горубсо Мадан


Скрити дългове провалиха продажбата на Горубсо Мадан
Снимка:

860

"Горубсо Мадан", за съжаление, все още няма нов собственик, обяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Снощи късно, преди да бъдат подготвени договорите, се оказа, че предприятието има и други допълнителни задължения за 12 милиона евро. Това, разбира се, разколеба купувача, обясни той.

Тези 12 милиона не са задължения, а някаква форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест, уточни Добрев.

Нашата цел е да осигурим финансов ресурс, с който по най-бърз начин да осигурим работните заплати на работниците. В краен случай има и вариант и държавата да се намеси. Има механизъм, по който държавата да се намеси, но не искам да се впускам в подробности.

Аз съм по-притеснен за самата сделка. Ако не се случи сделката в срок, след това процедурата не е в полза на работещите там хора. Най-добрата развръзка е да се случи някакъв вид сделка, за да може работниците да не остават без работа.

Той каза още, че с финансовия министър Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира от тук нататък да не се дават концесии на концесионери, които не са доказали, че са достатъчно отговорни.

В рамките на една-две седмици най-много ние ще имаме много ясен план за разплитане на казуса АЕЦ "Белене", ще го обявим съвсем публично.

Решението няма да бъде взето еднолично от правителството, ние ще гарантираме дебати и прозрачност по темата. Трябва да се сложат всички факти на масата, пазарното проучване, дали след 7,8 години ще има търсене на тази енергия в региона, и икономическият модел – колко ще струва АЕЦ "Белене", и решението трябва да е прагматично.

За преговорите с "Газпром" за цените на руския газ и дали оттеглянето ни от проекта АЕЦ "Белене" ще окажат негативно влияние върху преговорите Добрев каза, че вземането на подобно решение сигурно няма да се хареса на руската страна, но ние се съобразяваме с националния интерес. 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички