Станишев: ОЦК Кърджали може да последва съдбата на Кремиковци


Станишев: ОЦК Кърджали може да последва съдбата на Кремиковци
Снимка:

422

Има вероятност ситуацията в ОЦК Кърджали да се развие като в Кремиковци, прогнозира лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Чух, че две банки са работили събота и неделя и не знам чии пари са преведени на протестиращите миньори в Мадан - на новия, на стария собственик или на държавата, коментира той, цитиран от БГНЕС.

Този подход показва безсилие и нефункциониране на държавата, обобщи Станишев.

И зададе серия от въпроси:

Дали тази ситуация не се отнася за преразпределение на собственост в полза на близки на управляващите? Дали за този, който прави услуга в настоящия момент няма да има отплата в бъдеще?

 Ние трябва да имаме пределно ясни позиции. Изгражда се авторитарно управление, държавно-монополистичен капитализъм, създават се изкуствени преференции във всеки сектор, развива се една антисоциална държава у нас, смята той.

Според Станишев БСП трябва да предложи своите обмислени мерки не като имитационна опозиция, а с ясна политическа линия.

В момента се разпада държавността. Затова през последната седмица има голям брой примери. Бойко Борисов спаси миньорите в Мадан, а какво са правили отговорните институции в страната по въпроса, запита лидерът на БСП.

Хубаво е, че хората си получиха заслужените заплати, но доколко държавата е бездействала и трябва ли хора с такива проблеми да излязат на улицата, да дойде премиерът и да реши проблема им?

В момента сигурно има няколко стотин предприятия в страната, в които не се плащат редовно заплати. Но и държавата има вина за това, защото преди 2 г. се спряха плащанията на държавата към бизнеса, подчерта Станишев.

Посягането към Сребърния фонд говори само едно - парите свършиха, категоричен е той. И това ще бъде поредният грабеж с един знак вътре и навън от страната, че държавата няма вече никакви резерви, продължи червеният лидер.

Новият министър на здравеопазването излиза с една екстравагантна идея - който дължи здравни вноски да не му се издава лична карта, учуди се Станишев.

Същото е и в енергетиката. Още през септември 2009 г. трябваше да има позиция на правителството по трите големи енергийни проекта, коя дата сме сега, запита Станишев.

Две години и половина пълна каша и неяснота, обобщи той.

Откъде се получава това голямо оскъпяване на договора ни за АЕЦ "Белене", запита той. Искаме да видим гаранцията на държавата върху собствеността и управлението на централата, каза червеният лидер.

Премиерът да дойде и да обясни. Същото да направи и министърът на икономиката по отношение на нарушаването на трудовото законодателството, какви са последиците. Иначе е пълен хаос, в който се прокарват олигархични интереси в ущърб на хората, е мнението му.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички