Стотици българи продължават да емигрират


Стотици българи продължават да емигрират
Снимка:

8619

Стотици българи продължават да емигрират и да търсят спасение от кризата навън. Истински хит в момента е селскостопанската работа. Набират се и строители, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Само за последната половин година са заминали над 1 400 наши сънародници, информира Би Ти Ви.

Преди 10 години Красимир Мерков заминава за Испания за първи път, но решава да се върне и да се бори с кризата на родна земя. В началото на тази година обаче емигрира отново - убеден, че навън е по-лесно.

„Всеки може да намери нещо за себе си, за момента, ако да е за месец, два-три, но без да има нужда да стои и да чака на социални помощи, без да има нужда да чака баба му да си вземе пенсията, че да му даде 20 лева, да отиде на дискотека, всеки който му се работи може да работи,” казва Красимир Мерков в интервю за телевизията.

Само за първите 6 месеца на тази година, над 1 200 българи са заминали за Испания като ягодоберачи. Всичките на светло и с трудови договори.

„Тези, които са притиснати до стената се хващат понякога и за сламка и обикновено за съжаление попадат в нерегламентирана заетост, включително и трафик на хора за работа,” казва Юлияна Николова от Агенцията по заетостта.

Експерти прогнозират, че въпреки глобалната криза, потокът от гастарбайтери няма да секне.

„Много от анализаторите, включително от Еврокомисията, всъщност отчитат като слабост, че недостатъчно хора търсят работа в други страни и други членки на съюза, т. е. тази мобилност всъщност е добра, тя насочва хората там, където има работа,” обясни Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч”.

Извън официалната статистика остават няколко десетки хиляди българи, включително и студентите, които се трудят на европейския пазар - част от тях нелегално.

Редактор: Мая Боева

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички