Структурата на заетостта у нас не води към растеж


Структурата на заетостта у нас не води към растеж
Снимка:

718

 

 

Структурата на заетостта у нас не е фактор за растеж– средноквафилицираната работна сила губи потенциал, предлагането на труд е ограничено, налице е и силен демографски проблем.

Това каза проф. д-р Искра Белева от Института за икономически изследвания при БАН по време на публичната си лекция за европейските трудови пазари и в каква степен кризата ги отдалечава от Стратегията „Европа 2020”.

Бившите източноевропейски държави, които след промените запазиха индустриалния си облик, поддържат и стабилни равнища на пазара на труда. България не е сред тях, защото преструктурирането на икономиката доведе до акулумиране на заетост основно в сферата на селското стопанство, търговията и туризма, аргументира се проф. Белева.

В Стратегията е записано, че до 2020 г. страните членки трябва да осигурят 75% заетост на населението на възраст от 20 до 64 години, да инвестират 3 на сто от БВП на ЕС в човешките ресурси и да намалят с 20 млн. хората в риск от бедност или социално изключване.

Страната ни може да изпълни този процент на заетост като количествен растеж, но това няма да доведе до стабилност на пазара на труда, подчерта проф. Белева.

Според нея причините са в радикално променения облик на българската икономика, която не генерира инвестиции и разкриване на нови работни места, и в липсата на алтернативни източници на доходи извън работната заплата, както и на гъвкави модели за осигуряване на заетост.

От новоприсъединилите се страни в ЕС най-висок спад на заетостта по време на криза регистрира България, сочат изнесените от проф. Белева данни.

Като равнище на безработицата се нареждаме в средната група – над 10%, но за разлика от останалите европейски държави у нас са засегнати както ниско и средноквалифицираната работна сила, така и хората с добри заплати.

Липсват и алтернативни източници на доходи, извън работната заплата, както и гъвкави модели на заетостта в отговор на кризата, смята проф. Белева. Като пример за това тя посочи прехода към намалено работно време, което в Германия, Франция, Австрия и Естония нараства, а в Полша достига дори до 27 пункта. В България с договори на непълен работен ден са само 4.1% от заетите през 2011 г.

 Според Белева, за да изпълним основните цели на Стратегия „Европа 2020” трябва да се разработят антикризисни мерки за насърчаване създаването на нови работни места, развитие на гъвкави форми на заетост, политики в подкрепа на доходите и социални схеми за закрила срещу безработица.

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички