Тотю Младенов: Захариев разиграва цялата държава


Тотю Младенов: Захариев разиграва цялата държава
Снимка:

467

Собственикът на ОЦК Кърджали Валентин Захариев лъже работниците и разиграва цялата държава. Очевидно предприятието е водено умишлено към фалит.

Това каза социалният министър Тотю Младенов от Кърджали в сутрешния блок на Би Ти Ви, като се закани това да бъде прекратено.

Министърът е в Кърджали за втори път през този месец заради нестихващите протести на металурзите в Оловно-цинковия комбинат, които не са получавали заплати от октомври миналата година до момента. В понеделник работници от комбината обявиха гражданско неподчинение.

Имаме доста работа в Кърджали, която трябва да свършим със синдикатите и работниците.

В момента се извличат копия от заплатите на работниците и ще започнем да запорираме имотите и сметките на собственика на ОЦК Кърджали, за да се изплатят заплатите.

Социалният министър уточни, че ОЦК Кърджали има и други задължения, не само към работниците, но и към ВиК и други дружества.

Той подозира, че може и умишлено предприятието да е водено към фалит - това е една от версиите, по които работят прокуратурата и полицията.

Помоли синдикатите и работниците днес да бъдат малко по-спокойни, да попълнят коректно документите си за заплати, за да могат да им бъдат издадени изпълнителни листове.

За последните две години Министерството на труда и социалната политика е помогнало на работници от 3 100 предприятия да получат заплатите си.

Не действаме "пожарникарски", защото систематично проверяваме всички предприятия в България.

В момента се проверяват 500 предприятия по сигнали - заради неплатени заплати и осигуровки, реален работен ден на 8 часа, а по документи - на 4.

Преди две години изпратих 72 фирми на прокуратурата, а само в 4-5 районни прокуратури се намесиха и хората си получиха заплатите. Другите не пожелаха да реагират. За ОЦК-Кърджали още ноември 2010 г. са подадени сигнали за системно нарушаване на трудовото законодателство, но пак нищо не е направено, упрекна социалният министър.

Министърът на труда и социалната политика беше категоричен, че няма чадър над Валентин Захариев и предстоят данъчни проверки на всички фирми, чийто собственик е той.

Той заяви още, че ОЦК-Кърджали трябва да попадне в сериозни ръце, да има сериозни инвестиции в бъдещето му. Младенов призова работниците да се откажат от протестите и блокирането на пътища. Те обаче бяха категорични, че блокада на пътя ще има, както и че няма да работят повече за Захариев, дори и да си получат заплатите.

В София в МИЕТ министър Делян Добрев води преговори с кредиторите на "Интертръст холдинг", но все още няма резултат за изхода.

Според Младенов представители на кредитните институции трябва да поемат управлението на изцяло частното предприятие.

Правителството иска и работи за това проблемите на ОЦК да се решат дългосрочно. Заводът има бъдеще само, ако се намери сериозен собственик, който ще инвестира в екология и безопасни условия на труд, и ще плаща редовно заплатите, посочи министърът.

Работниците обявиха, че категорично не желаят президентът на "Интертръст холдинг" – собственик на предприятието, да остане стопанин. Те заявиха намерения довечера в 18 ч. да протестират пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, този път с децата и жените си.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички