Твърд Brexit ще лиши Германия от 14 000 работни места


Твърд Brexit ще лиши Германия от 14 000 работни места
Снимка: Gettyimages.com

2316

При най-лошия сценарий за напускане на ЕС от Великобритания това може да застраши хиляди работни места в Германия в сектора на доставчици на части за автомобили, сочи проучване на компанията Deloitte.

Така нареченият "твърд Brexit", при който Великобритания ще излезе както от единния пазар, така и митническият съюз, може да намали доходите в индустрията на автомобилните части в Германия с до 3,8 милиарда евро са пресметнали от счетоводната компания Deloitte, предаде БГНЕС.

Възможно е да бъдат съкратени 14 000 работни места, тъй като секторът е много обвързан с британския пазар, добавят авторите на анализа.

Великобритания е най-големият експортен пазар за доставчици на немски автомобили в Европа, като 18% от авточастите, използвани в британски фабрики, идват от Германия - домът на индустриалните гиганти Bosch, Continental и ZF Friedrichshafen.

"Въвеждането на тарифите на Световната търговска организация (СТО) и девалвацията на паунда в случай на тежък Brexit ще доведе до свиване на продажбите и производството на автомобили в Обединеното кралство, което пряко ще засегне немските доставчици на автомобили", се казва в доклада.

Опасенията за рязък британски изход от блока нараснаха, докато премиерът Тереза Май се бори да постигне напредък в преговорите с Брюксел за сделка за преходния период и формата на бъдещи търговски отношения.

В отделно проучване, поръчано от кмета на Лондон Садик Хан, е установено, че Великобритания може да загуби близо 500 000 работни места и инвестиции в размер на 50 млрд. евро до 2030 г., ако напусне Европейския съюз без споразумение.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички