Удвоил се е броят на пенсионерите в Германия, които работят


Удвоил се е броят на пенсионерите в Германия, които работят
Снимка: iStock/Guliver

2319

През последните десет години броят на пенсионерите в Германия, които работят, се е удвоил – от 5% през 2006 г. на 11% през 2016 г. Това показва информация от официалната германска статистика.

Т.е., излиза, че всеуки десети на възраст между 65 и 74 г. в Германия работи, пише в. Bild. Тази информация не е толкова драматична, колкото звучи, защото става дума за почасови ангажименти на възрастните и за гъвкава политика на работодателите.

Сред причините за работещите възрастни германци са и обективни като удължаване продължителността на живота и по-доброто здравословно състояние на населението. Но има и друга – за 37% от работещите на възраст между 65 и 74 г. работата е важен източник на средства. Според Улрике Машер, президент на асоциацията VdK, увеличаването на броя на работещите е поради това, че много пенсионери не могат да свържат двата края само благодарение на пенсиите си. Но не само опасенията от бедност на стари години влияят върху тенденцията. „За повечето от тези хора работата след пенсиониране е с положителен ефект“, твърди професорът по психология на икономиката Юрген Делер. Според него това положение давало възможност на възрастните да поддържат повече социални контакти и да се чувстват полезни.

"По-възрастните работници имат огромни знания и опит, на които скоро няма да може да бъде намерен заместител", казва Рудолф Каст, ръководител на мрежата на демографията и участник в инициативата Ново качество на работното място (INQA). С оглед на недостига на квалифицирана работна ръка много компании не могат да си позволят да се откажат от по-възрастните работници и служители. Това сочи проучване на Института за изследване на заетостта (IAB): Фирми се стремят да имат на разположение по-възрастните работници и служители, когато има недостиг на квалифицирани работници в техния бранш - в производствения сектор например, или в областта на машиностроенето.

Според IAB, фирмите разчитат основно на гъвкаво работно време и като цяло по-кратък работен ден - и имат голям успех. Също са важни образователни възможности, казва Юрген Делер. За да не се чувстват по-възрастните работници безполезни, се прилагат различни модели – като обучение или работа в тандем с по-младите.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички