Увеличиха размера на вземанията при несъстоятелност на работодателя


Увеличиха размера на вземанията при несъстоятелност на работодателя
Снимка:

971

Народното събрание взе решение да бъде увеличен размерът на гарантираните вземания на служители при несъстоятелност на работодателя. Измененията влизат в сила от 1 октомври тази година, съобщава БТВ.

Депутатите приеха на второ четене законовите промени. Увеличава се периодът, през който работодателят е осъществявал дейност преди началната дата на неплатежоспособността - от шест месеца на 12 месеца, за да могат служителите да се ползват от предвидените права по този закон.

Увеличава се и размерът на гарантираните вземания от три на шест начислени, но неизплатени заплати и парични обезщетения през последните 12 месеца.

Гарантираните вземания на работниците са в размер на последните до шест начислени, но неизплатени месечни възнаграждения и парични обезщетения през последните 12
календарни месеца преди месеца на прекратяване на трудовото правоотношение, но месечно не повече от определения за тези случаи максимален размер на гарантираните вземания, ако са били в трудово правоотношение със същия работодател не по-малко от три месеца, решиха депутатите.

С промените се изменя и Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., като се увеличава максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1000 на 1200 лева.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички