В Египет дават пари, ако не родиш повече от две деца


В Египет дават пари, ако не родиш повече от две деца
Снимка: Pixabay

4236

Египетското правителство ще предоставя 1000 местни паунда (около 60 лева) годишно на омъжените жени с не повече от 2 деца като част от демографската си политика - за намаляване на раждаемостта, съобщи в. "Ал Ахрам".

Министрите на финансите Мохамед Мааит и на планирането и икономическото развитие Хала ел Саид подписаха протокол, който предвижда сумата да се натрупва и да се изплаща след навършване на 45 години, ако условието да нямат повече от 2 деца не е нарушено, пише БТА. 

Стъпката е част от националния проект за развитие на египетското семейство, който има за цел да се справи с пренаселеността чрез контрол на раждаемостта, образование, здравни грижи и развитие на пазара на труда. През последните години властите в арабската република започнаха няколко кампании за намаляване на раждаемостта.

Прогноза: През 2100 г. населението на България ще е само 4 млн. души

Малко над 91 процента от египтяните подкрепят програмите за семейно планиране, докато само 1,9 процента са против тях, сочи проучване на Центъра за информация и подпомагане на вземането на решения на египетското правителство, публикувано в края на януари. Над 52 процента от анкетираните смятат, че на фона на настоящата ситуация всяко семейство трябва да има не повече от 2 деца, а 29,1 на сто посочват, че всяко семейство трябва да има 3 деца. 

Населението на Египет се е увеличило с 1,6 милиона души през 2022 г, достигайки 104,7 милиона през декември, според данни на Египетската агенция за обществена мобилизация и статистика. Средно на всеки 14,4 секунди се е раждало по едно бебе. 

Анализи на ведомството показват, че при сегашния темп на растеж населението ще нарасне до 192 милиона души през 2052 г. Това ще изисква държавата да удвои инвестициите в инфраструктурни проекти и благоустройство. 

ОЩЕ: 1/4 от населението на България ще изчезне в следващите 3 десетилетия

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички