Висшите чиновници връщат бонусите


Висшите чиновници връщат бонусите
Снимка:

549

Министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техни заместници трябва да върнат всички получени бонуси до петък или да ги дарят по сметките на болни деца.

Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание днес, съобщават българските информационни агенции.

В условията на криза няма да вземат допълнителни пари, категоричен е той.

Премиерът каза пред министрите в началото на правителственото заседание, че ако взети бонуси не бъдат върнати или дарени, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

Борисов призова за това и предишния кабинет, "които в пъти повече са взели от нас".

Само за 2007 г. са получени бонуси в държавната администрация в размер на 733 625 лв. от политически лица, които са били членове в бордове на държавни предприятия, стана ясно от отговор на Сметната палата на питане на ГЕРБ.

Взетото след това било тайна

Получаваните възнаграждения за 2008 г., 2009 г. и 2010 г. са данъчна тайна, са отговорили от Сметната палата на писмото на Парламентарната група на ГЕРБ, съобщи днес зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

След 2007 г. вече не може да се направи разграничение на доходи, които са от бордове и останалите доходи, които те получават, тъй като е сменен форматът на данъчната декларация от НАП. За 2007 г. и 2008 г. вече такива доходи попадат в общ кюп, в който не може да се разбере какви са доходите от държавни бордове, обясни Димитър Главчев.

Има доста имена, които представляват интерес, посочи той.

За 2007 г. - Бюрхан Абазов – зам.-министър на Министерството на земеделието и горите, е получил около 30 000 лв., Георги Петърнейчев, зам.-министър на транспорта – над 30 000 лв., Любомир Дацов, зам.-министър на финансите – 21 000 лв., Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката – над 40 000 лв., Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката – 63 500 лв., Нихат Кабил, министър на земеделието и горите – 20 000 лв. и др.

На фона тези данни, опозицията обвинява ГЕРБ, че продължава "традицията".

Не е проблем дали са раздавани бонуси, а неспазването на ангажимента на ГЕРБ за налагане на нов морален стандарт, обявиха от ДПС.

Партията изпрати писмо на премиера, в което настоява в писмен вид да за информация кои министри и ръководители на ведомства, както и членове на политическите кабинети, на какви групи лица са били допълнително материално стимулирани, по колко пари и в кой точно момент от управлението на ГЕРБ.

Те се заканиха, че ако не получат информация, ще инициират анкетна комисия в парламента по темата.

Махат бонусите със законови промени

Вече са предложени промени в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител, които са коментирани със синдикатите и към днешна дата спорните моменти са изчистени, съобщи председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Искра Фидосова.

Вчера Искра Фидосова е провела работна среща с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Законопроектът за държавния служител представлява 2 страници промени в закона и 90% преходни и заключителни разпоредби, в които, в 34 закона премахваме възможността за ДМС, така наречените бонуси, посочи Фидосова.

Нови вратички 

Падането на допълнителното материално стимулиране за държавните служители ще бъде заместено от нов механизъм за стимулиране.

Няма да има наименование „брутна работна заплата”, имаме наименование „основна заплата – с постоянна и непостоянна част”.

Има ясна регламентация кои са постоянните параметри в заплатата и кои са непостоянните. Непостоянните са – извънреден труд, нощен труд, работа по празници и оценка за работата на всеки един служител. Тази оценка се предвижда да се прави на всеки 3 месеца. Допълнителните стимули ще бъдат не повече от 30% от месечната работна заплата.

Няма да има и клас прослужено време като отделно заплащане, той се стане част от твърдата работна заплата. Всички държавни служители включват и ръководителите, без политическите кабинети, обясни Фидосова.

Подготвят се отделни текстове, които ще регламентират участията в бордове на министри и зам.-министри.

В България има 12 регулаторни контролни органи, в които някои ръководители получават заплащане по-високо от премиерското, посочи Фидосова. Според нея служителите в тези органи трябва да се изравнят по статут с този на държавните служители.

ГЕРБ обяви, че подкрепя дебат за бонусите в държавната администрация и създаването на публичен регистър.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички