Все повече българи искат да емигрират


Все повече българи искат да емигрират
Снимка:

564

Дали временно или за постоянно, контингентът на българите, които искат да емигрират, расте.

Това отчитат от Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) в проучване за емиграционните нагласи на българина през 2012-а година.

В края на септември тази година 14 процента от българите заявяват, че имат намерение да напуснат страната завинаги, коментира пред БНР Радост Патева, главен експертен сътрудник към НЦИОМ. Това е с три процента по-висок дял от регистрирания през 2009-а година, когато подобно желание са заявявали 11 процента от изследваните.

Такава е нагласата сред хората на възраст между 30 и 39 години и на по-младите – до 29 години.

По-високи дялове на хора, готови да емигрират, има сред висшистите и сред безработните. Намерения да работят или да учат в чужбина, без да напускат трайно родината, заявяват 28 процента от участвалите в изследването и това е дял, който е също с три процента по-висок от това, което сме регистрирали през 2009-а година.

Подобни желания имат 63 процента от хората на възраст до 29 години и 40 процента от хората на възраст между 30 и 39 години. Същите намерения имат и 38 процента от живеещите в София, както и половината от безработните, които са участвали в изследването.

По-високо от средното желание за емиграция, както временна, така и постоянна, регистрираме сред представителите на ромския и на турския етнос. Един по-задълбочен анализ показва, че твърдо намерение да напуснат страната имат 12 процента от участвалите в изследването, тоест те биха отишли в чужбина както за да учат или работят, така и за постоянно.

Доброто образование по традиция е сред приоритетите на българското семейство. В стремежа си да го осигурят, а и заради примамливите оферти, все повече българи търсят за децата си възможности за образование зад граница, заявява тя.

По отношение на емиграционните нагласи сред представителите на различните професии у нас, най-тревожна е тенденцията за нарастване на броя на желаещите да работят зад граница сред българските лекари. Всеки пети медицински специалист в България е с нагласа за работа в чужбина. 13 на сто от лекарите и медицинските сестри пък заявяват намерение да си потърсят работа навън в следващите две години.

Данните на Българския лекарски съюз показват, че у нас има 32 000 работещи лекари, от които на година средно заминават по 507 души в чужбина. Асоциацията на специалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки и рехабилитатори) отбелязва, че броят на тази категория медици у нас е общо 47 000. Само през 2011 г. 1293-ма са напуснали страната.

Тези, които търсят реализацията си в чужбина, са предимно общопрактикуващи лекари, анестезиолози, хирурзи, акушер-гинеколози, а страните от ЕС, които избират – Великобритания, Германия и Франция. Медицинските сестри предпочитат Великобритания, Италия и Испания. По-високото заплащане е основна причина за медиците да изберат работа в чужбина – така са посочили над 70 на сто от анкетираните. Но също са посочени и по-добрите условия на труд и по-добро качество на живот. Те се надяват да получават в чужбина между 1350 и 5000 евро заплата за труда си.

В България ги разочароват големите разлики в заплащането по специалности, дефицитът на други медицински специалисти, което пречи на останалите да си вършат работата, хроничният недостиг на средства и консумативи, липсата на модерно оборудване в болниците.

 

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички