Във Великобритания протестират срещу изискването жените да носят токчета на работа


Във Великобритания протестират срещу изискването жените да носят токчета на работа
Снимка: Thinkstock/Guliver

3335

Граждани и представители на властта във Великобритания настояват за промени в закона, които да защитят допълнително жените на работното място от дискриминация.

Петиция, събрала над 150 хиляди подписа и подкрепата на политици от комисиите по етика и равни права в парламента в Лондон, настояват за ограничаване на възможността на работодателите да изискват от служителките си да носят токчета и грим на работа, предаде Reuters.

Петицията е инициирана миналата година от Никола Торп, която била върната от работата си в лондонска фирма един ден, защото не носела обувки с високи токове. Тогава тя дава гласност на проблема и превръща борбата с този вид дискриминация в своя кауза. В последствие още много жени, работещи в Лондонското сити споделят за подобни случаи. Инициативата й привлича вниманието и на част от депутатите, които я внасят за дебат в парламента, насрочен за 6-и март.

Законотворците, застанали зад каузата, представиха доклад по въпроса миналата седмица, в който настояват правителството да предприеме мерки. Освен законово да се огарничи възможността на работотдателя да задължава служителите си конкретно за токчетата и грима, това може да стане и например като се разшири обхвата на Инициативата за равенство от 2010 г., където проблемът за дискриминация по отношение на облеклото не е засегант. Правителството е длъжно да се увери, че защитата от дискриминация работи и на практика, не само на теория, настояват политиците.

Покрай кампанията на Никола Торп излизат на светло още много такива, и още по-шокиращи случаи в Лондон и Великобритания. Служителки в някои фирми например били принудени да се изрусяват и да носят дълбоки деколтета и грим, ако искат да запазят работата си. Други се оплакват от хронични болки в ходилата и развиване на болестни състояния заради задължението за високи токчета на работното място, дори когато са противопоказни за конкретната жена.

Вместо безмислени правила за дрескода, работодателите да се съсредоточат върху това, което прави хората продуктивни и удовлетворени от работата им, съветват протестиращите.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички