Възход на пазара на труда в България


Възход на пазара на труда в България
Снимка:

467

Възход на пазара на труда в България в началото на 2012 г. в съответствие със световните нагласи за започналото вече стабилизиране на икономиката, отчита международната консултантска компания Антал Интернешънал в последното си проучване на тенденциите за наемане и освобождаване на управленски персонал.

В изследването участват 17 199 компании в 56 държави по света.

Според изследването 62% от българските компании в момента наемат нов ръководен персонал, което е с 14% повече от данните за декември 2011.

България отбелязва най-високия процент по този показател в Източна Европа и Евразия. В другите държави, например в Русия, този процент е паднал от 67% в края на 2011 година до 58% в началото на 2012.

В Турция тенденцията е аналогична – значителен спад от 74% до 41%. 57% от компаниите в Полша и 49% от тези в Румъния наемат нови управленски кадри.

Процентът компании в България, освобождаващи управленски персонал в началото на 2012 година, е 37%. Този показател се очаква да остане стабилен през следващите три месеца.

Лошата новина от 11-тото проучване на Антал е, че показателите, свързани с наемането на управленски персонал в световен мащаб са по-ниски от тези за декември  2011, казва изпълнителният директор на Антал Интернешънал Тони Гуудуин.

Но добрата новина е, че става дума само за 1% разлика. Тези нива се очаква да се запазят през следващото тримесечие, което доказва, че пазарът на квалифицирания труд е вече достатъчно стабилен.

Според консултантите на Антал Интернешънал и мениджърите, участващи в проучването, независимо дали пазарът на труда е динамичен или не, конкуренцията за привличането на най-талантливите кадри на управленско ниво е жестока. Защо ли? Защото компаниите търсят комбинация от умения – ефективно управление и развитие на човешките ресурси, точна и ясна комуникация, търговски и предприемачески нюх, иновативност.

Тези качества, за съжаление, се срещат все по-рядко на пазара на труда. А бизнесът днес трябва постоянно да се променя и адаптира, за да се възползва пълноценно от възможностите и предизвикателствата, които кризата предлага. Икономическата ситуация няма да се промени в положителен аспект, затова трябва да се наблегне на развитието на самите таланти.

Според годишно проучване на Price Waterhouse Coopers, липсата на таланти сама по себе си не е проблем. Проблемът идва от липсата на правилните таланти. Това означава, че независимо дали сме в Бангалор, Пекин, Бирмингам или София, вечната борба за таланти може да се превърне в нерешима задача за бизнеса.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички