За първи път 120 студента се учат от мениджъри на кариера


За първи път 120 студента се учат от мениджъри на кариера
Снимка:

271637

За първи път 120 завършващи студента ще получат професионално ориентиране от мениджъри на компании по време на индивидуални срещи.

Проектът „Кариера за пример” е на Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет и в него участие ще вземат 1/3 от всички студенти 4- и 5-ти курс на факултета.

„Инициативата се различава от всички, правени до момента по това, че студентите се срещат лично с ръководители на екипи от бизнеса, които ги превеждат през целия процес на стартиране на кариера – от избора на бранш и професия до реалното започване на работа, обяснява Милка Семова, изпълнителен директор на Сдружението. „Използваме фирмена и университетска методология за кариерно развитие от Европа и САЩ”, допълва тя.

Първата среща е за професионално ориентиране. Целта е студентът да може да зададе всички въпроси за бизнес сферата, която го интересува, към практикуващ и утвърдил се вече експерт, и да прецени към кой бранш би искал да се насочи. Мениджърите, които ще консултират завършващите, са от секторите: телекомуникации, информационни технологии, бързооборотни стоки, аутсорсинг и фасилити мениджмънт. Също така на тази среща студентът получава информация за конкретните свободни позиции в компанията, за които би могъл да кандидатства.

След това участниците в инициативата решават тестове, които им помагат да се опознаят по-добре, да оценят особеностите на своя характер и според тях да изберат професията си. Те получават и подбрани материали по темите: как да преценим кое ни мотивира, как да напишем автобиография, как да се подготвим за интервю, как да се държим по време на събеседването.

Втората индивидуална среща на завършващите с компаниите, е с цел да се очертае кариерният път на всеки студент. Тя се провежда с менджъри човешки ресурси. На този етап студентите вече са решили към коя сфера имат интерес, например счетоводство или маркетинг, и за каква позиция в компанията кандидатстват. Обсъждат се какви са следващите стъпки за реализация в този сектор, каква допълнителна информация е необходима и къде може да се намери. Разяснява се и как би могла да се подобри предварително изпратените от студента автобиография и мотивационно писмо.

Срещите от инициативата „Кариера за пример” започват да се провеждат на 28 февруари. 120-те студента, които са се записали за участие са 1/3 от всички бакалаври и магистри в Стопанския факултет на Софийския университет. Компаниите, които ще ги консултират, са: HP, Фикосота-Синтез, Глобул, Виваком, Девин, ИНТЕРПРЕД СТЦ София, Коника Минолта.

Инициативата ще приключи с издаване на книга, CV Book 2012, която ще съдържа автобиографиите на студентите и информация за това какво мотивира всеки един от тях.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички