Заплати за металурзите все още няма


Заплати за металурзите все още няма
Снимка:

342

Постигната е договореност с банките-кредитори на ОЦК "Кърджали" да се търси международен мениджър, който да поеме управлението на комбината.

Това стана ясно днес по време на срещата на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с протестиращите работници от предприятието, съобщиха от МИЕТ.

Металурзите обаче трябва да почакат още малко за парите си, посочи премиерът.

Чуждестранният мениджър за ОЦК ще трябва да стабилизира компанията, за да може тя да обслужва кредитите си и да изплаща възнагражденията на работниците, стана ясно от думите на премиера.

За разлика от дружествата в Мадан и Рудозем, където държавата има участие, ОЦК е изцяло частно предприятие, припомни Борисов. Проучването, което той е разпоредил, е показало, че само за завода в Кърджали Захариев е изтеглил над 150 000 000 евро с инвестиционни намерения, които така и не са реализирани.

За съжаление, това са две от най-големите в света банки, факт е, че те са дали парите, факт е, че управата ги е взела. И сега банките предявяват претенции да си вземат парите. Те са с намерение да обявят ОЦК в несъстоятелност, за по-големите банки е по-лесно да отпишат предприятието. Но това е фалит, затварят се вратите и си отивате и се редите на опашка при Тотю Младенов, каза Борисов на металурзите.

Той е успял да убеди представителите на чуждите банки да доведат в Кърджали избрана от тях международна компания, която за 3-4 месеца да изправи завода "на крака" и постепенно през годините да изплува от кризата. Ще вложим цялото си желание и воля, на молба ще го ударим, но ще помогнем на работниците, а виновните ще понесат отговорностите си, зарече се премиерът, цитиран от БГНЕС.

Ситуацията в ОЦК е много тежка и държавата не разполага с много лостове за намеса, както в случая с „Горубсо Мадан“, където дружеството има концесионен договор с държавата, потвърди и Делян Добрев.

Въпреки това полагаме максимални усилия и търсим начин за разрешаване на ситуацията, допълни той.

Министърът обясни пред протестиращите работници, че ако собственикът на дружеството не обслужва редовно кредитите си, банките могат да поискат смяна на мениджмънта и да назначат нов. Именно такава договорка е постигната днес с кредиторите на ОЦК „Кърджали“.

По този начин решаваме големия проблем относно недоброто управление на дружеството, посочи още министърът.

ОЦК „Кърджали“ има дълг към една българска и две чуждестранни банки в размер на 160 млн. евро. Задълженията за заплати и осигуровки са в размер на 1.1 млн. лв.

 26-и ден продължават ефективните протестни действия на металурзите от Оловно-цинковия комбинат. Работниците стачкуват от 1 март заради неизплатени заплати.

Протестите продължават

Въпреки договраката с кредиторите, развоят от днешния ден не се хареса на синдикатите. Работниците така и не получиха обещаващо решение кога ще получат заплатите си.

Синдикалните лидери обявиха намерение за засилени протести и масови блокади на изходите на града, както и на възлови кръстовища.

Протестите ще продължат до изплащането на заплатите на работниците, "независимо откъде ще се намерят парите за тях".

Блокада ще има и утре на пътя край ОЦК, но след това ще призова всички федерации на КНСБ и цялото гражданство на масирани протести, дотук бяхме с локалните бунтове всеки ден пред завода, категорична беше тя.

 От КТ "Подкрепа" посочиха, че търпението, което Борисов им препоръча, ще трае до петък. В понеделник синдикалните членове ще вземат решение за по-нататъшните си действия.

Ако и в петък нямаме заплати, вероятно ще има масово напускане на работа. Търпението ни е на предела си, цял месец протести, а джобовете ни пак са празни. Хората се умориха, не е ясно дали ще имат сили за нови протести, допусна заводският председател на синдиката Анни Георгиев.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички