Започват съкращения в Български пощи


Започват съкращения в Български пощи
Снимка:

553

Близо 400 служители на "Български пощи" ще бъдат съкратени в рамките на тази година, съобщи БНР.

Мярката е договорена между ръководството на дружеството и профсъюзите и включва програма за доброволно напускане като част от плана за оздравяване на пощите. В системата в момента работят около 12 хиляди души.

Доброволно напусналите ще получат по-големи обезщетения при прекратяване на трудовите им правоотношения с работодателя,  обясни за "Хоризонт" председателят на Федерацията на съобщенията към КТ "Подкрепа" Пламен Дончев.

Програмата стартира официално от 16 януари до 15 февруари. В случай, че постигнем искания от ръководството на "Български пощи" резултат като персонал, може би няма да предприемат други мерки. В противен случай може да се наложи да има евентуално преговори по отношение на съкращаване реално на персонал, съобразно разходни норми на труд, които следва да се наложат, да се видят необходимите бройки и моментното състояние. То най-вероятно ще бъде съвместно с преговори с ръководството на "Български пощи", обясни Дончев.

Моето мнение е, че няма да се наложи да бъдат съкратени повече от, може би, 400 души за тази година. Голямата част следва да бъде административен персонал, допълни синдикалистът.

По неговите думи работещите в системата от 3 до 5 години ще могат да получат 2 брутни трудови възнаграждения, работещите от 5 до 15 години ще получат 6 брутни възнаграждения. От 15 до 25 години – ще получат 8 брутни възнаграждения. Хората, които са в системата над 25 години, ще получат 10 брутни възнаграждения.

 

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички