Защо на Запад хомосексуалните жени печелят повече от хетеросексуалните?


Защо на Запад хомосексуалните жени печелят повече от хетеросексуалните?
Снимка: iStock/Guliver

2304

Пазарът на труда често е несправедлив. Независимо дали става дума за етнос, пол или други характеристики, представителите на малцинствени групи се реализират по-трудно и получават по-малки заплати. С едно изключение – хомосексуалните жени, пише The Economist.

Проучванията в областта са цяло предизвикателство, тъй като е трудно да накараш хората да говорят открито за сексуалната си ориентация. Въпреки това такива са проведени в САЩ, Канада, Германия, Великобритания и Нидерландия. Всички те са установили любопитен феномен: докато хомосексуалните мъже получават по-малко от хетеросексуалните, при дамите е точно обратното. Заплатите на лесбийките са средно с 9% по-високи от тези на колежките им, които предпочитат силния пол. В същото време възнагражденията на мъжете хомосексуалисти са с 11 на сто по-ниски от тези на колегите им с традиционна сексуална ориентация.

Едно от възможните обяснения за разликата е, че лесбийките са обект на позитивна дискриминация в професионално отношение и началниците им смятат, че те са по-отдадени на работата си. Според друга идея на тези дами просто им се налага да се трудят повече, тъй като липсата на мъж в домакинството ограничава доходите (имайки предвид, че в световен мащаб на жените все още се плаща значително по-малко отколкото на мъжете). Някои изследователи твърдят, че за лесбийките е по-лесно да напреднат в кариерата, защото очакванията към тях да имат деца и да вършат домакински задължения са по-малки и това ги прави по-продуктивни.

Въпреки статистиката за възнаграждения хомосексуалните жени не могат да се нарекат привилегирована група. Проучванията са установили, че при интервюта за работа те често са дискриминирани за сметка на хетеросексуалните. А дори и с добрите си заплати не успяват да се доближат до сумите, които изкарват мъжете в същите професионални сфери.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички