Защо толкова много холандци са на половин работен ден


Защо толкова много холандци са на половин работен ден
Снимка: iStock/Guliver

6851

Холандците като цяло са доста удовлетворени от живота хора. Страната им често на челните позиции в класациите за най-добри места за живот.

Някои свързват високото им качество на живот и спокойната нагласа с техния подход към работата - повече от половината население на Холандия се труди на половин работен ден. Това е много по-голям процент, отколкото във всяка друга западна държава, пише The Economist.

Статистиката сочи, че в повечето страни-членки на ЕС около една пета от хората са наети на половин работен ден (8,7% от работещите мъже и 32,2% от работещите жени). В Холандия обаче 27% от мъжете и 77% от жените работят по-малко от 36 часа на седмица. Защо това е така?

Част от причината е, че холандките са стъпили по-късно на трудовия пазар от други европейки. По-малко мъже от Холандия е трябвало да се включат във войните през XX век и съответно не е било толкова необходимо жените да поемат работата във фабрики и болници. Благодарение на богатството на държавата, двоен доход не е бил нужен на повечето домакинства. А и политиките са били доминирани от християнските ценности до 80-те години на миналия век и фокусът е бил върху това да се осигурят достатъчно големи помощи, за да могат жените да оставят вкъщи и да отглеждат децата си.

Всичко това започва да се променя по-драстично в края на 80-те години. Страната най-сетне осъзнава, че ще е полезно да мобилизира жените в трудовата си сила. Убеждението, че жените трябва предимно да отглеждат децата си обаче все още е силно застъпено. Затова работодателите назначават повечето жени на половин работен ден.

И до ден днешен това е често срещана практика. През 2000 г. в закон бе записано правото на жените и мъжете да поискат работа на половин ден. Много се възползват от него, защото заплатите дори за половин ден са достатъчно високи и предпочитат да отделят повече време за други занимания.

Дали обаче това спомага за еманципацията на холандките? Висок процент от жените в страната работят, но малко от тях са на ръководни позиции. Преди време холандското правителство постави като цел 30% от мениджърските позиции да бъдат заети от жени, но през 2015 г. този процент е бил едва 5 на сто.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички