Защо за предприемачите е изгодно да плащат по-високи заплати


Защо за предприемачите е изгодно да плащат по-високи заплати
Снимка:

482

Пропастта между бедни и богати в САЩ нараства, а средните заплати стоят заковани на място вече няколко десетилетия, се казва в нов доклад на изследователския фонд Pew Research Center.

През последните 30 години, по-голямата част от доходите отиват в ръцете на богатата върхушка, която съставлява едва 1 процент от населението. Ярък пример за тази тенденция е фактът, че средната почасова надница не е мръднала от половин век.

Примерно до 1975 г., заплатите на работниците нарастваха пропорционално с производителността на труда. Но след това разходите за здравно осигуряване и медицински услуги започнаха рязко да се покачват, което изяде печалбите от по-високата производителност.

Според Pew Research Center, от началото на хилядолетието, американската средна класа се превръща в застрашен вид. Доходите падат рязко, а 85 процента от анкетираните се оплакват, че им е много по-трудно да поддържат достойни условия на живот, отколкото преди 10 години. Причините за този упадък се крият в болестта на икономиката като цяло, смятат експерти.

Средната класа в САЩ обаче е основна опора на икономиката. Именно тя отговаря за по-голямата част от вътрешното потребление в последните шест десетилетия, реализирайки около 70 на сто от брутния вътрешен продукт. Без покупките на средната класа, икономиката буксува, а частните предприятия не инвестират в разширение на производствените си мощности.

Възникналите проблеми са резултат от няколко фактора. Глобализацията например доведе до изнасяне на работни места към Азия, изтъкват от Pew.

За да „нормализират” ситуацията, фирмите трябва да инвестират свободен капитал в персонала си, като наемат нови служители и вдигнат заплатите. Работниците ще използват средствата за покупка на продуктите на други компании и постепенно ще посъживят икономическия ръст.

Легендарният Хенри Форд например е плащал на служителите си над средната пазарна стойност на работната сила. Така мнозина можели да си позволят да си купят автомобилите, които произвеждат. Този подход довел великия предприемач до успеха. Нещо повече – така се е създала средната класа, допринасяща полза на икономиката като цяло.

Затова анализаторите заключават, че настоящите проблеми на САЩ няма да се разрешат с правителствени мерки. Спасението може да дойде само от частния сектор. Ако компаниите вдигнат заплатите на сътрудниците си, те ще напомпат покупателната способност и оттам – ръста на брутния вътрешен продукт.

  • Етикети:

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички