Албанският финансов министър се похвали с нивото на инфлацията в страната


Албанският финансов министър се похвали с нивото на инфлацията в страната
Снимка: iStock

1613

Министърът на финансите и икономиката на Албания Делина Ибрахимай заяви, че Албания се нарежда сред страните с най-ниска инфлация в региона и нивото на инфлация в страната е под средното за страните от Европейския съюз, предаде за БТА албанската агенция АТА.

На пресконференция за развитието на икономиката през първите месеци на тази година Ибрахимай изброи и някои от факторите, допринесли за ниската инфлация. Според нея това се дължи на политиката на правителството, но и на валутния курс.

"По отношение на инфлацията - за 2022 г. тя е 6,7%, значително по-ниска от инфлацията в страните от региона или средната за ЕС. От октомври наблюдаваме спад на инфлацията, като през март тя е 5,3%. През първото тримесечие на тази година е 6,5%“, каза албанският финансов министър.

Данните за Албания, посочи Ибрахимай, са със значително по-ниски стойности от тези в останалата част на региона или средните за ЕС.

"В Албания инфлацията е 6,5% през първото тримесечие, а тази на храните и алкохолните напитки е 12,6%, докато в страните от ЕС инфлацията през този период е 9,4%, а тази на храните 18,8%. Основните фактори, допринесли за ниските нива на инфлация са свързани с политиките, предприети от правителството в подкрепа на бизнеса, но също и на семействата", обясни Ибрахимай.

ОЩЕ: След резкия спад през март, инфлацията в еврозоната отново тръгна нагоре

Тя обясни и ефекта от валутния курс.

"През изминалата година [албанският] лек поскъпна спрямо еврото, което е основната валута в търговския обмен на страната. Това се отрази върху вносните цени, които определят инфлацията в страната", каза Ибрахимай.

ОЩЕ: БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички